Societatea Romana de Pneumologie (SRP), Reteaua pentru Prevenirea Fumatului si Ministerul Sanatatii au reluat campania "Cere mai mult de la viata", care are scopul de a depista afectiunile respiratorii cronice cum ar fi bronhopneumopatia obstructiva
Societatea Romana de Pneumologie (SRP), Reteaua pentru Prevenirea Fumatului si Ministerul Sanatatii au reluat campania "Cere mai mult de la viata", care are scopul de a depista afectiunile respiratorii cronice cum ar fi bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) si astmul bronsic. Campania isi propune educarea populatiei in legatura cu aceste maladii, identificarea cazurilor noi, reevaluarea tratamentelor anterioare, evaluarea costurilor pe care le presupun aceste boli (spitalizari, absenteism, pensionari medicale) si, mai ales, strangerea datelor necesare initierii unui program national de depistare a BPOC si astmului bronsic.
Potrivit datelor furnizate de initiatorii campaniei, in Romania astmul bronsic si BPOC afecteaza sapte-opt la suta din populatie, fiecare boala afectand cate aproximativ 1.000.000 de persoane, dar numai 25 la suta dintre pacientii care au aceste maladii sunt cunoscuti si monitorizati in centrele specializate.
In ciuda acestui fapt insa, numai pentru BPOC costurile tratamentelor ambulatorii si in spital se ridica la 20.000 miliarde de lei in fiecare an.
Persoanele suspecte ca sufera de astm bronsic sau BPOC tusesc sau respira greu la orice efort, au senzatia ca le strange ceva in piept si nu pot respira, iar din cosul pieptului se aude o suieratura, sunt alergice la praf sau polen, se trezesc noaptea respirand greu sau tusind din senin, la tuse elimina sputa, fumeaza sau au fumat o perioada lunga de timp. Campania de screening, la care poate apela orice persoana care prezinta aceste simptome, se va derula in 48 de centre de spirometrie din toata tara. Nici una dintre cele doua maladii nu este vindecabila, dar identificarea si tratarea lor la timp ajuta pacientul sa duca o viata normala, ca orice om sanatos.
In lumea intreaga, peste 155 milioane de oameni sufera de astm bronsic, iar peste 600 de milioane sunt afectati de BPOC, maladie care este considerata a patra cauza de mortalitate in lume, si se apreciaza ca situatia se va agrava peste 15 ani, cand boala se va numara printre primele trei cauze de deces la nivel mondial.
Astmul bronsic apare de obicei la persoanele predispuse genetic, in timp ce BPOC afecteaza adultii cu varsta de peste 40 de ani, boala fiind determinata in majoritatea cazurilor de fumat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.