Cea mai mare filiera de contrabandisti cu tigari din vestul tarii prin care statul a fost prejudiciat cu 200 de miliarde de lei se afla in atentia politistilor de frontiera inca din ianuarie 2004. Ieri, alti doi membri ai gruparii au ajuns in fata in
Cea mai mare filiera de contrabandisti cu tigari din vestul tarii prin care statul a fost prejudiciat cu 200 de miliarde de lei se afla in atentia politistilor de frontiera inca din ianuarie 2004. Ieri, alti doi membri ai gruparii au ajuns in fata instantei, completand "lotul" celor 16 persoane retinute pana acum. Anchetatorii spun ca banda condusa de cinci romani actiona in judetele Timis, Arad si Bihor, profitul obtinut fiind de ordinul milioanelor de euro. Marfa avea ca destinatie mai multe state occidentale.
Anul trecut, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera Romane (IGPFR) a declansat ofensiva impotriva bandei de infractori, reusindu-se retinerea a 16 persoane si deturnarea transporturilor clandestine. Politistii au lucrat in acest dosar sub directa coordonare a procurorilor de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Gheorghe H., 33 de ani, din judetul Bihor, si Ioan E., 35 de ani, din judetul Timis, aveau roluri foarte bine stabilite. Gheorghe H., acuzat de complicitate la contrabanda, se ocupa cu procurarea tigarilor si cu depozitarea temporara a acestora pana in momentul predarii catre ceilalti membri ai retelei, care urmau sa le pregateasca pentru export.
El reusise astfel sa-si infiinteze o "miniretea", formata din mai multe persoane care achizitionau marfa din magazinele duty-free si le introducea in tara, pe rand, in limita plafonului vamal admis. Avand in permanenta fonduri cash, Gheorghe cumpara de la acestia tigari netimbrate si le depozita in diverse locuri. Si Ioan E. a fost pus sub urmarire penala pentru implicare in acest caz. Barbatul isi pusese la dispozitie propria masina pentru transportarea tigarilor "colectate" de catre grupul timisean al retelei catre membrii aflati in Oradea, care le ambalau pentru export.
In prezent, el este cercetat de catre Curtea de Apel Oradea. Anchetatorii spun ca, pana in prezent, 16 membri ai gruparii au ajuns dupa gratii, iar activitatea lor ilicita a pagubit statul cu aproape 200 miliarde lei. Reteaua era condusa de cinci romani. Unul dintre ei este recidivist, cunoscut in lumea interlopa a traficantilor de autoturisme de lux. Cele 15 transporturi, cu o valoare estimativa de 65 miliarde lei, au fost inregistrate in punctele de trecere Nadlac, Varsand, Bors, Episcopia Bihor si Salonta.
Sefii gruparii se ocupau de achizitionarea si transportul marfii, dar si de operatiunile de ambalare a marfii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.