Una dintre cele 44 de colectii provenite din donatii neexpuse inca in cladirea Palatului Romanit este "Colectia Elena si Anastase Simu", care cuprinde lucrarile de arta existente in Muzeul "Anastase Simu". Om politic, licentiat in Drept, cu un stral
Una dintre cele 44 de colectii provenite din donatii neexpuse inca in cladirea Palatului Romanit este "Colectia Elena si Anastase Simu", care cuprinde lucrarile de arta existente in Muzeul "Anastase Simu". Om politic, licentiat in Drept, cu un stralucit doctorat in stiinte politice si administrative, Anastase Simu (1854-1935) si-a constituit de-a lungul vietii o colectie reprezentativa de arta europeana in care scoala franceza este sau, mai bine zis, era foarte bine reprezentata, ca de altfel si scoala romaneasca.
In 1907 punea prima piatra de temelie a muzeului care ii purta numele - si care se inaugura trei ani mai tarziu, in 1910. Asa s-a nascut una dintre principalele institutii culturale ale Bucurestiului interbelic, al carei patrimoniu numara atunci 624 de lucrari. In 1927, Simu dona statului roman 1.182 de piese, reprezentand prima colectie donata statului, si cel mai de seama eveniment cultural din Romania acelor vremuri. "Printre colectionarii romani el a aparut ca o necesitate a timpului in care traia, avand viziunea clara a rostului omului bogat in mijlocul unei societati sarace, si a fost o podoaba a sentimentului de altruism, deosebindu-se cu totul de alti binefacatori ai poporului roman", remarca, in 1943, pictorul si directorul Muzeului "A. Simu", Marius Bunescu, intr-o conferinta dedicata marelui colectionar. Prin anii '60, Muzeul Simu era demolat, pentru a face loc actualului magazin Eva. Nu se mai stie astazi cate lucrari s-au mai pastrat, pentru ca oricum tot nu le vede nimeni. Potrivit ghidului Muzeului Colectiilor, in patrimoniul institutiei din Calea Victoriei nr.111 se afla 665 de lucrari din cele 1.902 cat numara in anul 1944. Ce nu poate vedea inca publicul? Picturi de C. Artachino, Cecilia Cutescu Storck si Fr. Storck, Dan Mihail, Sava Hentia, Samuel Mutzner, Nicolae Vermont, Arhur Verona, pictura si grafica de Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Stefan Luchian, lucrari de Eugene Delacroix, Diaz de la Peña, Jean François Raffaelli, Théodore Rousseau, Antoine Louis Barye.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.