Legislatia fiscala din Romania nu permite diferentierea clara intre castigurile de capital si cele speculative, singurul criteriu folosit fiind durata detinerii activelor, apreciaza Gabriel Sincu, reprezentant al firmei de consultanta RSM Haarmann He
Legislatia fiscala din Romania nu permite diferentierea clara intre castigurile de capital si cele speculative, singurul criteriu folosit fiind durata detinerii activelor, apreciaza Gabriel Sincu, reprezentant al firmei de consultanta RSM Haarmann Hemmelrath Romania. In Romania, impozitul pentru castigurile obtinute din vanzarea de actiuni va creste, la 1 aprilie, de la 1 la suta la 10 la suta.
In cazul in care actiunile vor fi detinute pe o perioada de minimum un an, calculata dupa 1 aprilie 2005, indiferent de data achizitionarii, profiturile obtinute vor fi impozitate cu 1 la suta, ca si in prezent.
De asemenea, impozitul pe tranzactiile imobiliare ale populatiei se va aplica numai in cazul in care persoanele fizice au detinut respectivul imobil de mai putin de trei ani.
"Ideal ar fi ca si in Romania sa fie introduse mai multe criterii de diferentiere a tranzactiilor, precum si impozitarea castigurilor obtinute din donatii si din asigurarile pentru deteriorarea activelor. Pentru a realiza acest lucru, Ministerul Finantelor Publice ar trebui sa aiba un personal suficient si foarte bine pregatit, care sa analizeze fiecare tranzactie.
Organele fiscale din Romania nu sunt, inca, pregatite pentru acest pas", a precizat Sincu.
Sincu a aratat ca in unele tari dezvoltate, cum ar fi Marea Britanie, diferentierea se realizeaza in functie de mai multe criterii, precum obiectul si frecventa tranzactiilor, volumul si valoarea activelor aflate in proprietate, precum si durata detinerii acestora.
De asemenea, sunt impozitate atat castigurile obtinute din vanzarea activelor, cat si cele din donatii si sumele incasate de la companiile de asigurari.

Taxarea castigurilor de capital, doar la proprietatile imobiliare
Legislatia romaneasca prevede ca impozitul pe castigurile de capital se aplica numai asupra proprietatilor imobiliare, actiunilor si obligatiunilor, si este calculat scazand din pretul de vanzare costul de achizitie si eventualele comisioane, fara a lua in considerare rata inflatiei, a mai spus Sincu.
In Marea Britanie, din castigul impozabil se scade o deducere anuala de 8.000 de lire sterline, iar costul este actualizat cu rata inflatiei, in cazul tranzactiilor imobiliare.
De asemenea, pierderile fiscale consemnate intr-o tranzactie se reporteaza si pot fi recuperate din castigul impozabil din alta operatiune.
In acelasi timp, sistemul fiscal romanesc prevede cote diferite de impunere pentru profitul din tranzactiile imobiliare pentru persoane fizice si companii.
Astfel, impozitul pe tranzactiile imobiliare ale companiilor va urca, la 1 aprilie, de la 10 la suta la 16 la suta, iar tranzactiile efectuate de persoanele fizice vor fi impozitate cu o cota de 10 la suta.
Populatia va plati acest impozit numai daca a detinut imobilul in proprietate pentru o perioada mai redusa de trei ani si va beneficia de o cota forfetara de deducere de cinci la suta din valoarea impozitului datorat.
RSM Haarmann Hemmelrath este o companie internationala de audit si consultanta, membra a grupului RSM International, avand peste 1.200 de angajati.
Biroul din Romania a fost infiintat in 1998, avand trei entitati juridice separate care ofera servicii juridice, de audit, consultanta fiscala si are 40 de angajati.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.