"Romania are nevoie si poate sustine un sistem privat de sanatate. Aceasta ar insemna degrevarea sistemului public de cheltuieli importante", a declarat Florentina Almajanu, secretar general al UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si
"Romania are nevoie si poate sustine un sistem privat de sanatate. Aceasta ar insemna degrevarea sistemului public de cheltuieli importante", a declarat Florentina Almajanu, secretar general al UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania), citata de portalul specializat www.1asig.ro. La momentul actual, inca se poarta discutii asupra formei finale a proiectului de norme pentru aplicarea Legii 212/2004 privind asigurarile private de sanatate.
Asiguratorii considera ca mecanismul sistemului de asigurari private de sanatate este foarte simplu. Astfel, fiecare cetatean este obligat sa contribuie la sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Facultativ, o parte din populatie isi va permite si o asigurare privata de sanatate, iar serviciile medicale obtinute astfel in sistem privat nu vor mai fi suportate de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, ci de asiguratorul privat. Daca aceste servicii sunt si de tip substitutiv, atunci cetateanul, desi platitor de CAS, nu consuma serviciile platite la sistemul public, ci doar pe cele platite catre asiguratorul privat. In acest fel, cu cat va creste numarul persoanelor asigurate in sistem privat, cu atat presiunea din sistemul public de sanatate va scadea, concomitent cu cheltuielile. "Pe termen mediu si lung, acest mecanism va conduce la posibilitatea unitatilor sanitare sa se autofinanteze, sa investeasca in calitate si dezvoltare, pe scurt, sistemul sanitar romanesc ar putea ajunge sa se normalizeze si sa functioneze", apreciaza Florentina Almajanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.