S&T Oil Equipment and Machinery Ltd protesteaza impotriva deciziei Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) de a rezilia contractul de privatizare a societatii Nitramonia Fagaras, se arata intr-un comunicat al societatii.
Fir
S&T Oil Equipment and Machinery Ltd protesteaza impotriva deciziei Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) de a rezilia contractul de privatizare a societatii Nitramonia Fagaras, se arata intr-un comunicat al societatii.
Firma aduce, de asemenea, o serie de acuzatii AVAS, printre care faptul ca institutia a confiscat sumele platite de cele doua societati (S&T Oil Equipment and Machinery din SUA si Chemtrans Austria), dupa ce a stabilit ca investitorii nu au respectat clauzele contractuale.
"Informam cu aceasta ocazie publicul din Romania ca societatea noastra nu a fost notificata despre intentiile AVAS asa cum ar fi trebuit sa o faca in mod legal. (...)
Presedintele firmei noastre, Valerian Simirica, a avut o serie de intalniri cu oficialitatile AVAS, intalniri care nu au concluzionat niciodata nimic.
De peste un an si jumatate a tergiversat finalizarea acestei privatizari, avand pretentia ca investitorul sa-si arunce banii (cateva zeci de milioane de dolari) intr-o groapa a incertitudinilor. S-au depus la AVAS zeci de documente la care nici azi nu s-a primit un raspuns", se arata in documentul semnat de Valerian Simirica.
S&T Oil Equipment and Machinery Ltd afirma, de asemenea, ca incertitudinea a determinat foarte multi parteneri straini sa nu investeasca la Nitramonia.
"Au plecat sase mari firme internationale care au dorit sa investeasca, insa cand au realizat ca, de fapt, contractul de privatizare nu este finalizat, s-au retras spunandu-ne: <>", sustine societatea.
S&T Oil Equipment and Machinery afirma ca intentioneaza sa actioneze statul roman in instanta si ca-i va cere acestuia "despagubiri considerabile".

AVAS: Firmele nu si-au indeplinit obligatiile investitionale asumate prin contract
AVAS a reziliat contractul de privatizare a societatii Nitramonia Fagaras, incheiat cu firmele S&T Oil Equipment and Machinery din SUA si Chemtrans Austria, dupa ce a stabilit ca investitorii nu au respectat clauzele contractuale.
Institutia a retinut integral sumele achitate de cele doua firme in baza contractului de privatizare a producatorului de ingrasaminte chimice, cu titlul de daune interese, conform institutiei.
"AVAS a luat aceasta decizie in baza unei clauze contractuale care prevede ca, pentru neindeplinirea obligatiei, asumate de cumparator, de aport de capital de lucru in societate, contractul se desfiinteaza de drept", a precizat AVAS.
Institutia a aratat ca cele doua firme nu si-au indeplinit obligatiile investitionale de mediu si de dezvoltare, asumate prin contract pentru primul an investitional.
Totodata, firmele care detin pachetul majoritar de actiuni al Nitramonia nu au prezentat documentatia privind protectia mediului si nici dovada inregistrarii garantiilor pentru realizarea investitiilor. Fostii actionari ai Nitramonia au fost notificati pentru plata penalitatilor datorate conform clauzelor contractuale.
"Reprezentantul legal al cumparatorului, Valerian Simirica, a fost informat in numeroasele intalniri care au avut loc la AVAS cu privire la problemele legate de neindeplinirea obligatiilor contractuale asumate, fara a lua insa masuri pentru remedierea situatiilor semnalate", se mai arata in comunicat.
Firma americana Fletcher Group LLC a achizitionat, in martie 2003, pachetul majoritar detinut de fosta Autoritate pentru Privatizare la Nitramonia, valoarea tranzactiei fiind de 21,3 milioane dolari. Pretul pachetului de 79,05 la suta din actiuni a fost de 807.000 de dolari. Cumparatorul s-a angajat sa investeasca peste 20 de milioane de dolari, din care sapte milioane de dolari pentru protectia mediului.
Ulterior, Fletcher Group fost fuzionat prin absorbtie cu S&T Oil Equipment and Machinery, preluand denumirea acestei firme.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.