Nivelul investitiilor straine pe cap de locuitor din Romania ar putea egala si chiar depasi, in urmatorii doi ani, valoarea din Bulgaria, cu conditia adoptarii unor masuri de imbunatatire a mediului de afaceri, estimeaza Consiliul Investitorilor Stra
Nivelul investitiilor straine pe cap de locuitor din Romania ar putea egala si chiar depasi, in urmatorii doi ani, valoarea din Bulgaria, cu conditia adoptarii unor masuri de imbunatatire a mediului de afaceri, estimeaza Consiliul Investitorilor Straini (CIS). "Romania a fost ocolita ani buni de investitorii straini, dar in ultimii doi ani, imaginea ei s-a imbunatatit considerabil", a declarat, ieri, Patrick Gelin, vicepresedintele CIS, prezent la lansarea editiei din 2005 a Cartii Albe a Consiliului. Potrivit datelor organizatiei, nivelul investitiilor pe cap de locuitor din Bulgaria este de doua ori si jumatate mai mare decat cel din Romania. In acest sens, Consiliul a elaborat o serie de recomandari referitoare, printre altele, la sistemul juridic, la regimul fiscal, Codul muncii, coruptie si sistemul bancar, care sunt cuprinse in editia din acest an a Cartii Albe. "Sistemul juridic are nevoie de mai multe imbunatatiri. Legile ar trebui sa fie aplicate uniform tuturor societatilor comerciale, iar numarul ordonantelor de urgenta ar trebui sa fie redus semnificativ", a precizat presedintele CIS, Gilbert Wood. In opinia sa, sistemul judiciar este suprasolicitat, pentru ca numarul judecatorilor este redus. In ceea ce priveste regimul fiscal, CIS apreciaza ca adoptarea Codului fiscal, anul trecut, a fost un pas important, insa aplicarea acestui act normativ este deficitara. Cele mai importante recomandari ale CIS in acest domeniu se refera la armonizarea legislatiei fiscale din Romania cu cea din Uniunea Europeana, la deducerile fiscale pentru scoaterea din gestiune a stocurilor/mijloacelor fixe si la adoptarea standardelor internationale de raportare financiara. Flexibilitatea fortei de munca reprezinta inca una dintre nemultumirile investitorilor straini. In opinia acestora, fondul de garantare pentru plata creantelor salariale ar trebui finantat prin asigurarile de somaj, fara cresteri suplimentare ale contributiilor sociale. De asemenea, CIS considera ca angajarea si concedierea angajatilor sunt proceduri birocratice, iar firmele nu ar trebui sa fie obligate sa plateasca sume suplimentare salariatilor conform clauzei de neconcurenta. Referitor la sectorul bancar, CIS recomanda Bancii Nationale sa reduca diferenta mare dintre rata dobanzii aplicata la depozitele in lei si cea aferenta depozitelor in valuta. Mai mult, CIS crede ca adoptarea unui cadru legal pentru reglementarea societatilor de finantare si de leasing este o alta prioritate.
CIS recomanda accelerarea privatizarii BCR si CEC
In opinia investitorilor straini, privatizarea BCR si CEC ar trebui accelerata si finalizata pana la sfarsitul anului 2005. Referitor la guvernanta corporatista, CIS recomanda Guvernului sa elimine votul cumulativ pentru alegerea de membri in Consiliul de administratie la cererea unui numar de actionari semnificativ. Pentru prima data, Cartea Alba a CIS cuprinde si recomandari legate de coruptia din Romania. "Legile sunt bune, dar acestea trebuie aplicate unitar si la scara larga. De asemenea, Parchetul National Anticoruptie trebuie sa se ocupe de marii rechini si nu de pestii mici", a mai spus Wood. El apreciaza ca ar trebui luate mai multe masuri pe termen lung pentru a elimina coruptia in administratia publica, printre care marirea salariilor si eliminarea puterilor discretionare excesive.
La fiecare doi ani, Consiliul publica o analiza a mediului investitional, Cartea Alba, care contine si un set de propuneri in vederea imbunatatirii mediului de afaceri.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.