Furnizorii de medicamente si farmacistii au ajuns la capatul rabdarii. Acestia sustin ca, la ora actuala, nu au cu cine sa stea de vorba in ceea ce priveste datoriile din anul 2004 pe care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) le are la ei.

Furnizorii de medicamente si farmacistii au ajuns la capatul rabdarii. Acestia sustin ca, la ora actuala, nu au cu cine sa stea de vorba in ceea ce priveste datoriile din anul 2004 pe care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) le are la ei.
"Presedinte la CNAS nu se stie cu exactitate cine este, dupa demisia lui Cristian Celea. Nu stim cu cine sa vorbim despre datorii. Suntem ingrijorati despre aceasta situatie. Farmaciile au la noi datorii de mii de miliarde de lei'', ne-au declarat surse autorizate din cadrul Asociatiei Furnizorilor de Medicamente (AFM).
Pe de alta parte s-a ajuns in situatia ca furnizorii mai mici, care nu-si permit sa lucreze timp indelungat cu ''gauri'' in bugete, sa ameninte farmaciile ca nu le vor mai livra medicamente incepand cu 1 martie. Furnizorii de medicamente s-au saturat sa ''traiasca in aceasta stare de incertitudine'' si se tem ca nu-si vor mai primi banii pe ''marfurile'' livrate catre farmacii. AFM cere autoritatilor sanitare sa gaseasca o solutie astfel incat pana la inceputul lunii martie ''apele sa se limpezeasca''. Si pana la 1 martie nu mai este decat o saptamana.
In acelasi timp, farmacistii atrag atentia asupra faptului ca exista riscul ca, in cazul in care furnizorii nu vor mai livra medicamente, bolnavii cu retete compensate si gratuite sa vina in farmacii si sa aiba o surpriza neplacuta: ''Nu avem aceste medicamente pentru ca nu le-am primit!''. Colegiul Farmacistilor din Romania se teme ca furnizorii de medicamente, pe langa faptul ca nu vor mai livra medicamente, vor da in judecata si farmaciile cu datorii foarte mari.
''Pe anul trecut, CNAS are datorii de peste 3.000 de miliarde de lei la farmacii. La inceputul lunii ianuarie a fost elaborat un proiect de ordonanta de guvern pentru plata datoriilor, insa nu se stie pe unde s-a blocat, si oricum nu sunt bani'', ne-au declarat surse autorizate din cadrul Colegiului Farmacistilor din Romania. In prezent, nimeni nu poate spune cu exactitate ce datorii au farmaciile catre furnizori. Cert este un lucru: ''Farmacistii nu stiu ce au de facut. Plafoanele pentru luna februarie, in multe farmacii, s-au terminat. Pana la data de 28 februarie se vor face contractarile dintre farmacii si Casele judetene de asigurari de sanatate. Pe de alta parte, autoritatile nu mai spun nimic in ceea ce priveste datoriile pe 2004''.
In aceste conditii, farmacistii se gandesc ca incepand cu 1 martie fie sa faca greva japoneza, fie sa nu mai elibereze medicamente compensate si gratuite decat in limita plafoanelor care sunt mici in comparatie cu numarul retetelor si medicamentelor compensate si gratuite prescrise bolnavilor: ''Daca se va continua pe ideea plafoanelor atat de mici, se va ajunge in situatia ca unele farmacii sa poata elibera medicamente compensate si gratuite doar 10 zile pe luna''.

Furnizorii de produse medicale incheie protocol cu MS
In speranta ca acei furnizori de produse medicale care au livrat sau livreaza marfuri de proasta calitate spitalelor vor fi in sfarsit sanctionati si chiar ''eliminati'' de pe piata, ministrul sanatatii Mircea Cinteza a decis ca, pe parcursul acestei saptamani, o comisie ministeriala sa se deplaseze la o serie de unitati sanitare in care s-au constatat probleme, din judetele Maramures, Mures, Prahova, Cluj, Iasi si minicipiul Bucuresti.
Rezultatele vor fi prezentate ministrului si, in functie de fiecare situatie in parte, se poate recomanda rezilierea contractului pentru produsele necorespunzatoare, iar unitatile sanitare vor putea retine garantiile de buna executie sau calcula penalizari.
In acelasi timp, reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) lucreaza la noul regulament de organizare si desfasurare a licitatiilor privind achizitia de medicamente si materiale sanitare aferente programelor nationale, precum si a altor achizitii publice.

Totodata, Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale va semna, astazi, un protocol cu Ministerul Sanatatii privind, indeosebi, plata la 60 de zile, eliminarea achizitiilor centralizate si imbunatatirea sistemului electronic de achizitii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.