Guvernul este dispus sa majoreze impozitele si sa incetineasca ritmul de scadere a contributiilor la asigurarile sociale, daca masurile de imbunatatire a colectarii veniturilor nu aduc rezultatele asteptate.
"Suntem dispusi sa luam masuri supl
Guvernul este dispus sa majoreze impozitele si sa incetineasca ritmul de scadere a contributiilor la asigurarile sociale, daca masurile de imbunatatire a colectarii veniturilor nu aduc rezultatele asteptate.
"Suntem dispusi sa luam masuri suplimentare de crestere a impozitelor directe si indirecte si vom diminua ritmul de scadere a contributiilor la asigurarile sociale in conditiile in care masurile de imbunatatire a colectarii nu aduc rezultatele asteptate", se arata in Programul Economic de Preaderare actualizat pe 2004.
In prezent, contributiile de asigurari sociale sunt la un nivel cumulat de 49,5 la suta pentru angajatori si salariati.
Companiile platesc 24,5 la suta pentru pensii, sapte la suta pentru fondul de sanatate, 3,5 la suta pentru fondul de somaj si 0,5 la suta pentru fondul national de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale. Contributiile salariatilor sunt de 9,5 la suta pentru asigurarile de pensii, 6,5 la suta la asigurarile de sanatate si 1 la suta pentru fondul de somaj.
In anul 2004 a intrat in vigoare Codul fiscal, care a reunit intreaga legislatie fiscala intr-un document unitar.
Reforma legislatiei fiscale se va concentra in perioada urmatoare pe reducerea consistenta a nivelului taxarii, cu scopul imbunatatirii competitivitatii economiei romanesti pe plan international, continuarea procesului de aliniere la prevederile acquis-ului comunitar si crearea unui climat de afaceri nediscriminatoriu, mentioneaza documentul. "In acest sens, am decis la sfarsitul anului 2004 introducerea cotei unice de impozitare. In plus, avem in vedere sa acceleram si ritmul de scadere a contributiilor la asigurarile sociale, care urmeaza sa fie diminuate cu pana la 10 puncte procentuale in anul 2008", se afirma in PEP.
Contributiile sociale ar urma sa scada cu trei puncte in 2006, cu patru puncte in 2007 si cu trei puncte in 2008, distribuite in mod majoritar la angajator (opt din zece puncte procentuale vor fi operate la angajatori).
In program se precizeaza ca o decizie in acest sens va fi luata in functie de nivelul veniturilor colectate la buget. "Masura de reducere suplimentara a contributiilor la asigurarile sociale a fost luata in calculul proiectiilor bugetare prezente, estimandu-se ca reducerea incasarilor va fi compensata de cresterea gradului de colectare, rezultand chiar un spor de 0,9 la suta pana in 2007.
Cu toate acestea, suntem constienti de riscul relativ ridicat al acestui scenariu si avem in vedere ca decizia finala asupra reducerii cotelor sa se ia numai daca performanta in ceea ce priveste colectarea impozitelor si taxelor se imbunatateste", se arata in document. Programul Economic de Preaderare actualizat pe 2004 a fost aprobat in sedinta de joi a Guvernului si transmis vineri la Bruxelles.
Inflatie de opt la suta, in conditiile manifestarii unor factori de risc
Realizarea obiectivelor de reducere a inflatiei si cu deosebire a tintei de sapte la suta stabilita pentru 2005 poate fi afectata de o serie de fenomene negative, iar daca aceste riscuri se vor manifesta, cresterea preturilor de consum ar putea fi usor peste opt la suta, se arata in Programul Economic de Preaderare la UE.
Riscurile asupra tintei privind inflatia ar putea fi reprezentate de cresterea insuficienta a competitivitatii interne a productiei nationale in cazul unui ritm mai lent al implementarii reformelor structurale, astfel incat castigurile de productivitate sa nu conduca la apropierea indicelui preturilor de productie de cel al indicelui preturilor de consum si, in consecinta, sa se mentina presiunile ofertei asupra cererii; o posibila accentuare a inclinatiei spre consum a populatiei, pe fondul cresterii venitului disponibil, rezultat ca urmare a introducerii cotei unice a impozitului pe venit; impulsionarea procesului de creditare pe fondul reducerii mai accentuate a dobanzilor; majorarea peste asteptari a preturilor reglementate.
Urmatorii factori de risc enumerati in document sunt cresterea speculativa a preturilor ca urmare a denominarii monedei nationale, evolutii neasteptate ale mediului extern (raportul euro/dolar; majorari sensibile la preturile resurselor energetice primare) si majorarea preturilor la produsele alimentare in situatia obtinerii unei productii agricole insuficiente.
"In cazul in care aceste riscuri se vor manifesta, este posibil ca nivelul inflatiei sa depaseasca tintele stabilite.
Influentele negative ar putea afecta, in principal, nivelul din 2005. In aceste conditii, se apreciaza ca in anul 2005 inflatia ar putea fi usor peste 8 la suta", se mai arata in document.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.