Un singur specialist in medicina sportiva deserveste in prezent cerintele intregului judet Bacau, in conditiile in care aproape o mie de sportivi legitimati, angrenati in competitii nationale si internationale, au nevoie de asemenea servicii de sanat
Un singur specialist in medicina sportiva deserveste in prezent cerintele intregului judet Bacau, in conditiile in care aproape o mie de sportivi legitimati, angrenati in competitii nationale si internationale, au nevoie de asemenea servicii de sanatate. Nici medicii de familie, nici cei specializati in alte domenii nu pot inlocui, legal, parafa specialistului in medicina sportiva.
De peste 30 de ani nici un specialist in medicina sportiva nu si-a manifestat interesul pentru a ocupa un astfel de post, desi au existat mai multe intentii, chiar din partea unor cluburi - FCM Bacau -, de a sustine financiar specializarea unor medici in acest domeniu.
Principala cauza a acestei acute lipse de medici sportivi pare a fi salariul, care, spun reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica Bacau, este ''la limita inferioara a existentei, circa 2.000.000 lei in mana lunar".
Nimeni dintre oficialitatile locale nu a putut declara cum ar putea fi remediata situatia. De aproape 40 de ani sanatatea sportivilor bacauani sta doar in mainile doctorului Teofil Bora, singurul medic specialist autorizat in domeniu.
El are in grija, in primul rand, de componentii loturilor divizionare de fotbal, volei, handbal, dar si de atletii, luptatorii, boxerii, tenismenii, inotatorii, karatistii de elita ai judetului, multi dintre ei componenti ai loturilor nationale. Tot doctorul Bora are si competenta necesara avizarii participarii elevilor la lectiile de educatie fizica si sport.
Fosta campioana olimpica mondiala si europeana de atletism, Doina Melinte, in prezent director al Directiei de sport Bacau, declara ca ''nu se poate face performanta fara medicina sportiva", dar nu este optimista nici ea in privinta gasirii de solutii imediate. ''Cand s-au facut restructurari in domeniul sanatatii, cabinetele de medicina sportiva au disparut primele, iar acum, chiar daca exista intentii de a revitaliza domeniul, nu sunt bani de a-i plati corespunzator raspunderii lor pe specialistii in medicina sportiva", sustine fosta campioana, care multumita ca in judet exista, totusi, un asemenea medic, este constienta ca ''doctorul Bora nu mai poate face fata solicitarilor''.
Mai ales ca medicul bacauan trebuia sa iasa de vreo doi ani la pensie, dar la rugamintile celor peste o mie de sportivi si sportive bacauani a ramas in activitatea in care si-a castigat un renume, dar nu si discipoli, desi ''ar fi incantat sa existe solicitari din partea unor colegi de breasla".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.