Combinatul chimic Nitramonia Fagaras, care a acumulat datorii de 1.500 de miliarde de lei, va fi inchis, a anuntat, vineri, la Brasov, vicepremierul Adriean Videanu, citat de corespondentul Mediafax.
Potrivit acestuia, uzina-mama, unde lucreaz
Combinatul chimic Nitramonia Fagaras, care a acumulat datorii de 1.500 de miliarde de lei, va fi inchis, a anuntat, vineri, la Brasov, vicepremierul Adriean Videanu, citat de corespondentul Mediafax.
Potrivit acestuia, uzina-mama, unde lucreaza in prezent mai putin de 100 de angajati, va intra in lichidare voluntara, iar pentru cele sapte societati desprinse din uzina va fi numit un administrator special, dupa ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va fi inregistrata din nou ca actionar.
In cele sapte societati lucreaza in prezent 1.100 de persoane.
In 15 februarie 2004, AVAS a reziliat contractul cu firma omului de afaceri american de origine romana Valerian Simirica, S&T Oil Equipment and Machinery Ltd, care detinea Nitramonia, considerand ca acesta nu a respectat acordul de privatizare.
Omul de afaceri a replicat, afirmand ca societatea este victima coruptiei si a actionat in judecata AVAS si statul roman.
"Societatea noastra isi rezerva dreptul de a actiona in fata legii internationale statul roman, caruia ii vom cere despagubiri substantiale", se arata intr-un comunicat al S&T Oil Equipment and Machinery Ltd, semnat de Simirica.
Vicepresedintele AVAS, Corin Lunganu, a declarat, vineri, la Brasov, ca nu se teme de acest proces international, pentru ca firma americana nu a respectat contractul care avea clauze rezolutorii.
"Contractul este foarte bine intocmit si vom putea chiar sa-l dam noi in judecata pe Valerian Simirica pentru modul cum a manageriat societatile", a precizat Lunganu.
AVAS a anuntat, ieri, intr-un comunicat, ca va urgenta procedurile de reinscriere ca actionar majoritar la Nitramonia si va numi in cel mai scurt timp o noua conducere pe platforma.
De asemenea, Autoritatea va continua demersurile catre furnizorii de utilitati pentru ca acestia sa reia distributia de energie electrica si gaze naturale catre Nitramonia, pentru a respecta hotararea de Guvern ce prevede obligativitatea furnizarii de utilitati la cota de avarie catre societatile incluse in clasa a doua de securitate din sistemul energetic national.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.