Despre partea frumoasa a institutiei din Calea Victoriei nr. 111, ea insasi o sectie a Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR), s-a scris o data cu inaugurarea corpului restaurat, in urma cu un an.
Nimeni nu contesta formula de prezentar
Despre partea frumoasa a institutiei din Calea Victoriei nr. 111, ea insasi o sectie a Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR), s-a scris o data cu inaugurarea corpului restaurat, in urma cu un an.
Nimeni nu contesta formula de prezentare a celor 14 colectii, evident nu in integralitatea lor, din 44 existente. Initiam, in numarul anterior al Pietei de arta - din 12 februarie -, o trecere in revista a donatiilor care continua sa ramana in depozite din motive arhicunoscute: lipsa spatiilor de expunere din cauza lipsei banilor sau a lipsei de interes a statului pentru restaurarea Palatului Romanit, valoros monument istoric, unde, inainte de '90, evenimentele culturale organizate aici atrageau un public numeros. Dana Dragomir, sefa sectiei Muzeul Colectiilor si Walter Georgescu, conservator, ne-au asigurat ca preocuparea conducerii MNAR pentru soarta colectiilor din Calea Victoriei 111 a fost permanenta. Acest lucru il stiam si noi. Din pacate, in corpul restaurat al palatului nu exista un spatiu de expunere temporar, care - asa cum remarcam in articolul precedent, si, de altfel, dupa cum reclama multi artisti plastici, dar si publicul atras de faima acestui muzeu -, ar tine treaza atentia vizitatorilor. Sa mai adaugam ca altadata - mai exact intre 1978, cand s-a infiintat, si 1989 - facea faima Bucurestiului, fiind vizitat de importante personalitati ale lumii, de mari sefi de state si de capetele incoronate ale Europei, si nu numai?
Revenind la patrimoniul care nu poate fi vazut la Muzeul Colectiilor, acesta se refera la piesele de exceptie - lucrari de pictura, in primul rand, din colectiile "Prof. George Oprescu", "Elena si Anastase Simu", "Iosif Iser", "Alexandru Phoebus", "Lucia Dem. Balacescu", "Elisabeta si Moise Weinberg", "Micaela Eleutheriade", "Ion Pascu Pas", "Aritina Secosanu" si multe altele.
Colectia "George Oprescu" se afla insa printre cele mai iubite de public, atat datorita valorii ei, cat si diversitatii pieselor, ne spun interlocutorii nostri.
Arta plastica romaneasca, de pilda, este reprezentata de nume de prima marime ale picturii interbelice: Nicolae Grigorescu -"Peisaj in Bretania", "Stanci la Comarnic"- Ioan Andreescu, "Model costumat" si "Camp inflorit" - Gheorghe Petrascu, "Interior" - Stefan Luchian, Nicolae Darascu, Theodor Pallady, Iosif Iser, Constantin Brancusi cu sculptura "Cap de copil", Ciucurencu, Tuculescu, Jalea. Ansamblul de pictura europeana cuprinde picturi de referinta semnate de Theodore Gericault, Gustave Courbet, David Teniers cel Tanar.
Iata de ce muzeul ar fi trebuit sa gandesca si un spatiu de expunere temporar, tocmai pentru ca aceste capodopere sa fie vazute, pana cand autoritatile se vor convinge ca donatiile nu au fost facute pentru a sta ascunse. Numai ca, se pare, nu prea au ochi pentru ele.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.