Activele totale la nivelul sistemului bancar romanesc au crescut anul trecut cu 48 la suta, pana la 899.179 de miliarde lei, dinamica superioara cu 10 puncte procentuale fata de majorarea inregistrata la creditul neguvernamental, potrivit datelor BNR
Activele totale la nivelul sistemului bancar romanesc au crescut anul trecut cu 48 la suta, pana la 899.179 de miliarde lei, dinamica superioara cu 10 puncte procentuale fata de majorarea inregistrata la creditul neguvernamental, potrivit datelor BNR. Pe ansamblul sistemului, cea mai mare crestere a fost consemnata la capitolul operatiuni cu titluri, un plus de 147 la suta, reprezentand plasamente in instrumente cu venit fix si valori mobiliare.
Operatiunile de trezorerie si interbancare consemneaza o dinamica similara celei pe total active, cu o majorare a soldului de 48,3 la suta.
Desi anul trecut o serie de banci au derulat investitii in dezvoltarea retelelor, activele imobilizate pe sistem au avansat cu numai 13,4 la suta.
Topul primelor zece banci in functie de active nu a suferit modificari semnificative, insa au fost consemnate evolutii diferite in ceea ce priveste cota de piata detinuta, chiar in randul primelor trei clasate.
Banca Comerciala Romana se mentine pe primul loc in sistemul bancar, cu o crestere de 32 la suta.
La nivelul cotei de piata, BCR a coborat cu peste trei puncte procentuale, de la 29,3 la suta la finele lui 2003 la 26,1 la suta la 31 decembrie 2004.
Activele bancii au atins 235.503 miliarde lei. Pozitia a doua este pastrata de BRD Groupe Societé Générale, cu active de 116.422 miliarde lei, mai mari cu 43,4 la suta fata de 2003.
BRD detine o cota de piata de 13 la suta, in scadere cu 0,3 puncte procentuale. Raiffeisen a consemnat cea mai mare crestere, cu o dublare a activelor (96,8 la suta), pana la 83.004 miliarde lei.
Intre primele trei pozitii ale clasamentului, Raiffeisen este singura banca in urcare la nivelul cotei de piata, de la 6,9 la suta in 2003 la 9,2 la suta la finele anului trecut.
Locul patru este ocupat in continuare de Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), in coborare, totusi, in ceea ce priveste cota de piata, de la 6,9 la suta la 5,9 la suta. CEC are insa mai putine posibilitati pe piata, intrucat plasamentele in sectorul neguvernamental sunt limitate prin lege la persoane fizice si Intreprinderi Mici si Mijlocii.
Activele CEC totalizeaza 51.169 miliarde lei.
Cele doua mari banci olandeze din piata romaneasca au facut rocada in clasamentul pe active, ING devansand pe pozitia a cincea ABN Amro.
Cu un total al activelor de 50.422 miliarde lei, ING Bank detine 5,62 la suta din piata.
In acelasi timp, ABN Amro a coborat la o cota de 4,97 la suta, de la 5,1 la suta.
Primele cinci banci din sistem concentreaza 60 la suta din activele sistemului bancar, iar primele zece cumuleaza 80 la suta din totalul activelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.