Presedintii celor cinci Societati de Investitii Financiare au acceptat majorarea pragului de detinere de la 0,1 la 1 la suta din capitalul social, prin modificarea Legii pietei de capital 297/2004, a declarat, ieri, Varujan Vosganian, presedintele Co
Presedintii celor cinci Societati de Investitii Financiare au acceptat majorarea pragului de detinere de la 0,1 la 1 la suta din capitalul social, prin modificarea Legii pietei de capital 297/2004, a declarat, ieri, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget-Finante din Senat. Potrivit articolului 286, alineatul 3 din legea pietei de capital, Consiliul de Administratie are responsabilitatea modificarilor de statut impuse de lege, fara a solicita acordul Adunarii Generale a Actionarilor, prin derogare de la Legea nr. 31/1990. "Procedura cea mai simpla ar fi fost Ordonanta de Urgenta, dar, cum bine stiti, Guvernul evita astfel de modalitati. Prin modificarea legii, masura va putea fi adoptata de catre Consiliul de Administratie al SIF-urilor si nu mai este nevoie de o decizie a Adunarii Generale a Actionarilor", a spus Vosganian. Presedintii celor cinci fonduri de investitii au fost audiati, ieri, la Comisia de Buget-Finante a Senatului. Vosganian a mai aratat ca ridicarea pragului se va face concomitent cu impunerea unor sanctiuni stricte in cazul unor tentative de preluare ostila si cu instituirea unor reguli de guvernanta corporativa. Astfel, SIF-urile vor fi conduse de un Consiliu de supraveghere, iar managementul va fi asigurat de un Consiliu executiv, care poate fi o societate de administrare. In opinia lui Vosganian, pragul de 1 la suta permite o anumita coagulare a actionariatului, fara a deschide calea catre o concentrare puternica.
Societatile de investitii financiare au crescut, ieri, cu 2,76 la suta
Sedinta bursiera de ieri a fost una linistita, pe fondul suspendarii tranzactionarii actiunilor de la categoria a doua pentru a permite translatarea acestora de pe sistemul Horizon pe Arena. Acesti emitenti vor fi reluati la tranzactionare pe sistemul Arena incepand cu 21 februarie. In plus, doua societati de investitii financiare, SIF Muntenia si SIF Oltenia, au fost oprite de la tranzactionare pentru a permite informarea investitorilor cu privire la deciziile care urmeaza a fi aprobate in AGA din 22 aprilie. In ciuda faptului ca s-au tranzactionat doar companiile din prima categorie a bursei si doar trei SIF-uri, piata de capital a crescut. Segmentul SIF-urilor a avut cea mai buna evolutie, cu o crestere de 2,76 la suta, datorata deciziei presedintilor SIF-urilor de a majora limita de detinere. Indicii BET si BET-C au atins noi maxime istorice, apreciindu-se cu 0,47 la suta, respectiv cu 0,29 la suta, in timp ce lichiditatea a fost redusa, si anume de 356, 2 miliarde lei.
SIF-urile au stat in topul emitentilor cu cea mai mare crestere din sedinta bursiera de ieri. Actiunile SIF Moldova au crescut cu 6,02 la suta pana la 14.100 lei pe actiune, SIF Transilvania cu 3,95 la suta pana la 18.400 lei, iar SIF Oltenia s-a apreciat cu 3,90 la suta, ultima cotatie fiind de 16.000 de lei. In ceea ce priveste valoarea tranzactiilor, jocurile au fost facute tot de societatile de investitii. Titlurile SIF Moldova au avut cel mai mare rulaj, de 75,7 miliarde lei, urmate de cele ale SIF Transilvania, cu tranzactii in valoare de 35,8 miliarde lei.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.