Primul ministru care a replicat la acuzatiile presedintelui PD, Emil Boc, privind anchetarea penala a fostilor guvernanti, ca urmare a golului lasat la buget de Cabinetul Nastase, a fost ordonatorul de credite, ex-ministrul Finantelor Publice, Mihai
Primul ministru care a replicat la acuzatiile presedintelui PD, Emil Boc, privind anchetarea penala a fostilor guvernanti, ca urmare a golului lasat la buget de Cabinetul Nastase, a fost ordonatorul de credite, ex-ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu.
In opinia acestuia, toata dezbaterea pe aceasta tema are la baza incapacitatea actualului Guvern de a administra situatia creata de introducerea cotei unice de impozitare pe venit si de faptul ca bugetul a fost construit pe baza unui curs leu-euro de 42.500 din luna septembrie, iar intre timp acesta a cazut la 39.000.
Sugerandu-i lui Boc sa se limiteze la domeniul in care este specialist sau sa se apuce de studiul Finantelor Publice, Tanasescu a acuzat actuala putere ca are o viziune unilaterala asupra efectelor pe care aprecierea monedei nationale o are asupra constructiei bugetare.
In opinia acestuia, Alianta D.A. "se uita doar in partea dreapta a bugetului si uita sa se uite si in partea stanga". "In partea dreapta avem doar consecintele, in sensul diminuarii veniturilor, in timp ce in stanga avem diminuari de cheltuieli ca urmare a acestei deprecieri a monedei euro.
Acest lucru conduce la economisiri de cheltuieli, lucru care nu influenteaza deloc echilibrul bugetar. Trebuie sa privim cu multa atentie atunci cand unii fac acuzatii pe care nu le pot sustine", a declarat Tanasescu.
Fostul detinator al portofoliului de Finante ignora insa efectul negativ al aprecierii monedei nationale asupra deficitului de cont curent si asupra profitului exportatorilor, platitori, la randul lor, ai taxelor la buget.

PSD: Aprecierea leului duce la o majorare a veniturilor bugetare
De asemenea, potrivit unui comunicat PSD, actualii guvernanti sunt acuzati ca ignora faptul ca la elaborarea proiectului bugetului pentru anul 2005 s-a avut in vedere realizarea deficitului de 1,6% din PIB in 2004 la nivelul la care a fost aprobat de Parlament, si nu la cel real de circa 1,1-1,2 care a fost realizat, potrivit specialistilor social-democrati. Diferenta dintre deficitul prognozat si cel realizat a condus, sustine PSD, la un surplus de 10.000 de miliarde de lei la bugetul de stat.
Explicand cifra luata in calcul in realizarea bugetului, Tanasescu a precizat ca aceasta a fost cea stabilita de Comisia Nationala de Prognoza, impreuna cu celelalte institutii publice implicate, si agreata de FMI.
In comunicatul citat, economistii fostului partid de guvernamant sustin ca aprecierea monedei nationale conduce nu la o diminuare a veniturilor bugetare, ci chiar la o majorare a acestora cu 800 de miliarde de lei.
PSD sustine ca, in conditiile in care euro s-ar stabiliza la 39.000 de lei, diminuarea veniturilor bugetare din accize va fi de circa 7.600 miliarde de lei, diminuarea taxelor vamale va fi de aproximativ 1.200 miliarde de lei, in total 8.800 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile publice din intrari de credite externe vor fi diminuate cu 2.800 de miliarde de lei, cheltuielile cu dobanzi, cu 4.800 de miliarde, iar cheltuielile materiale si de capital pentru achizitiile in euro ale institutiilor publice cu circa 2.000 de miliarde de lei.
Tanasescu a mai aratat, in legatura cu acuzatiile aduse Guvernului Nastase privind cresterile salariale neacoperite, ca in buget cresterile salariale au fost in medie de 12%, cu exceptia functionarilor publici si a cadrelor medicale, la care cresterile au fost mai mari, dar posturile acestor categorii au fost plafonate.
Referitor la acuzatiile aduse de vicepremierul Adriean Videanu privind cheltuirea a 4 mii de miliarde de lei, necuprinsi in bugetul de stat consolidat de catre Ministerul Transporturilor, fostul ministru Miron Mitrea a refuzat sa faca pana in prezent vreun comentariu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.