O importanta retea de carausi, traficanti si consumatori de droguri a fost anihilata de ofiterii de la Crima Organizata, in colaborare cu serviciile similare din tarile de tranzit, in special din America Latina si Asia de Sud-Est intr-o operatiune de

O importanta retea de carausi, traficanti si consumatori de droguri a fost anihilata de ofiterii de la Crima Organizata, in colaborare cu serviciile similare din tarile de tranzit, in special din America Latina si Asia de Sud-Est intr-o operatiune de anvergura care a primit numele de cod "Miami". Informativ, la rezolvarea acestui caz au lucrat si agenti americani specializati din FBI si DEA. Membrii retelei primeau bani de cheltuiala si transport, ingerau narcoticele si le transportau in tari din Europa Centrala.
In urma unei atente monitorizari si documentari din partea ofiterilor antidrog din cadrul Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, in colaborare cu autoritatile similare din alte state, au fost identificati si retinuti 27 dintre membrii unei vaste retele internationale de carausi, traficanti si consumatori de droguri.
Specificul retelei, care si-a desfasurat activitatea intre anii 2002 si 2004, consta in faptul ca organizatorii sunt nativi nigerieni, rezidenti in tari din Europa de Vest, acestia fiind si finantatorii activitatilor incriminate de lege.
In Romania, dar si in tarile de provenienta a drogurilor, au fost identificati si alti nigerieni, legaturi infractionale ale sefilor gruparii. Cetatenii romani, racolati de membrii retelei pentru carausie, primeau bani de cheltuiala si bilete de avion, dupa care erau trimisi in tari din America Latina (Ecuador, Venezuela s.a.), precum si din Asia de Sud-Est (Pakistan si Nepal).
O data ajunsi la destinatie, erau contactati de organizatorii retelei, de la care preluau drogurile (heroina sau cocaina) pe care le ingerau si le transportau in Europa Occidentala. Cantitatea de stupefiante care se trafica la un transport putea ajunge pana la 1 kg.

Stupefiante in stomac
Potrivit ofiterilor de la Crima Organizata, cantitatea de stupefiante care se trafica la un singur transport putea ajunge pana la un kilogram. Cumuland informatiile lor cu cele obtinute prin colaborarea internationala, ofiterii au declansat activitatea directa de destramare a acestei grupari. Primul suspect, Catalin C., a fost identificat si retinut la iesirea din Aeroportul International "Henri Coanda". Cel in cauza transportase cocaina, disimulata prin ingerare, din Venezuela in Olanda. Acolo predase unui membru al retelei cantitatea de 740 grame cocaina, dupa care a plecat spre Romania, cu un alt transport de aproximativ 10 grame cocaina, care trebuiau predate celui care il recrutase.
In perioada urmatoare au fost retinuti, sub acuzatia de trafic international cu droguri de mare risc, inculpatii Sunny Martins N. (cetatean nigerian) si sotia sa, Mihaela N. Cei doi sunt organizatorii retelei din Romania si puntea de legatura cu traficantii din Olanda, printre care se afla si fratele lui Sunny Martins N.

Arestari simultane in noua tari
Extinderea verificarilor a condus la identificarea si arestarea inculpatilor Florin M., Liviu N. si Octavian C., despre care s-a stabilit ca au avut initial rolul de carausi, ulterior ocupandu-se de recrutarea altor persoane care sa transporte drogurile.
Au mai fost retinuti si alti membri ai retelei, care se ocupau cu transportul drogurilor peste granita, respectiv Daniel C., Mihai D., Iuliana M., Marian M. si Ionel B., toti fiind arestati de catre instanta de judecata.
Un alt suspect, tot caraus, respectiv Dragos M., este dat in urmarire internationala, intrucat a plecat din Romania inainte de declansarea actiunii. Numarul total al persoanelor arestate este de 27, dintre care 12 in Romania, restul fiind incarcerate in tari ca Pakistan, Nepal, Venezuela, Ecuador, Olanda, Italia, Spania si Portugalia.

Ancheta, demarata de romani
Initiativa actiunii a apartinut structurilor antidrog din Romania, iar amploarea si caracterul transfrontalier al crimelor au determinat implicarea unitatilor specializate in lupta contra drogurilor, din toate tarile mentionate anterior. Politia Romana a confiscat circa 32 kilograme de droguri, din care 23,450 kilograme cocaina si 8,550 kilograme heroina.
Evaluarea rezultatelor finale a relevat ca reteaua a traficat, in total, peste 400 kilograme stupefiante. S-a constatat ca retelele de trafic cu droguri recruteaza, din ce in ce mai des, cetateni din tari est-europene, pe care ii folosesc pentru carausie, iar suma care se plateste, de regula, pentru un transport, este de aproximativ 2.000 de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.