O buna igiena orala poate preveni problemele cardiovasculare, arata un studiu publicat recent in Statele Unite, care insista asupra importantei spalatului pe dinti in mod regulat.
Acesta este primul experiment care examineaza relatia dintre i
O buna igiena orala poate preveni problemele cardiovasculare, arata un studiu publicat recent in Statele Unite, care insista asupra importantei spalatului pe dinti in mod regulat.
Acesta este primul experiment care examineaza relatia dintre infectiile orale si bolile cardiovasculare, dupa ce studiile anterioare lasau sa se intrevada existenta unei legaturi intre infectiile gingiilor si arterioscleroza, dar acest studiu demonstreaza clar ca persoanele care au gingiile infectate au riscuri mai mari sa faca un infarct sau o criza cardiaca, au subliniat cercetatorii de la Universitatea Columbia din New York.
"Este pentru prima oara cand se stabileste o relatie directa intre parodontopatii si maladiile cardiovasculare", a subliniat dr. Moise Desvarieux, principalul autor al studiului.
"In masura in care infectiile gingiilor sunt usor de tratat si prevenit, igiena orala este importanta pentru mentinerea sanatatii sistemului cardio-vascular", a subliniat acesta.Cercetatorii au inventariat bacteriile din gura a 657 de persoane fara antecedente de boli cardiovasculare sau infarct. Ei au masurat, de asemenea, grosimea carotidelor, arterele care conduc sangele din corp la creier, un test care permite detectarea arteriosclerozei, o boala a peretelui arterial caracterizata prin acumularea de grasimi, depozite calcaroase sau sangvine.
Asa s-a descoperit ca persoanele cu o prezenta accentuata a unei anumite bacterii responsabila de inflamarea gingiilor sufera si de o ingrosare a peretilor carotidelor, un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.