Sansele Romaniei de a adera la Uniunea Europeana sunt relativ mai mici decat cele ale Bulgariei, desi au crescut fata de noiembrie 2004, potrivit unui sondaj realizat de Reuters si dat publicitatii ieri de Mediafax. Dintre cei 39 de analisti intervie
Sansele Romaniei de a adera la Uniunea Europeana sunt relativ mai mici decat cele ale Bulgariei, desi au crescut fata de noiembrie 2004, potrivit unui sondaj realizat de Reuters si dat publicitatii ieri de Mediafax. Dintre cei 39 de analisti intervievati de Reuters, 80% considera ca Romania va fi admisa in cadrul UE in 2007, in crestere fata de ponderea de 70% inregistrata cu ocazia sondajului anterior, efectuat in noiembrie 2004. Sansele Bulgariei au crescut si ele de la 80% in luna noiembrie la 90%. Analistii apreciaza ca Romania are mult de lucrat in combaterea coruptiei, o conditie esentiala pentru respectarea programului de aderare. "Romaniei i-a fost recomandat sa implementeze noi reforme destinate combaterii coruptiei, iar intrarea in UE ar putea fi amanata in cazul in care nu atinge rezultatele scontate. Putem spune deci ca probabilitatea ca Romania sa adere la UE in 2007 este putin mai mica decat cea a Bulgariei", a afirmat Dagmar Alpen, analist in cadrul firmei Oppenheim Research, din Köln.
Majoritatea analistilor chestionati de Reuters - 33 din 39 - au considerat ca sansele Romaniei de a intra in UE in 2007 sunt mai mari de 50%.
"Rezultatul sondajului reflecta progresul inregistrat de tarile candidate in negocierile de aderare. Am devenit mai optimisti, mai ales ca Romania si Bulgaria au indeplinit multe dintre recomandarile si cerintele comunitare in privinta reformelor", a declarat Mika Erkkila, analist pentru firma finlandeza Nordea Markets. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.