Negocierile pentru definitivarea noului Cod al Muncii se anunta grele. Actualul cod - rod al conceptiei PSD - pune in sarcina angajatorului nu mai putin de 240 de obligatii - tocmai bine pentru a-l impiedica sa faca fata concurentei. Or, alte negocie
Negocierile pentru definitivarea noului Cod al Muncii se anunta grele. Actualul cod - rod al conceptiei PSD - pune in sarcina angajatorului nu mai putin de 240 de obligatii - tocmai bine pentru a-l impiedica sa faca fata concurentei. Or, alte negocieri - cele cu Uniunea Europeana - obliga Romania sa faca un salt de productivitate.
Deocamdata, pozitiile sindicatelor si patronatului sunt greu de conciliat, desi interesul ambilor este pana la un punct acelasi - economia sa devina mai flexibila, mai competitiva. Daca se va realiza aceasta conditie, vor creste atat veniturile patronilor cat si ale salariatilor pe termen ceva mai lung - numai ca, obisnuite cu rigiditatea sistemului comunist, sindicatele nu inteleg intotdeauna noile nexuri cauzale.
Intre cele doua parti se afla Ministerul Muncii - autorul proiectului de modificare a Codului Muncii. Sindicalistii - arata presa - pregatesc mitinguri si chiar oprirea totala a lucrului, in caz de esec al negocierilor. Cel mai radical este liderul cartelului Alfa, Bogdan Hossu, care a declarat ziarului "Adevarul": "daca guvernul nu tine seama de observatiile noastre, il vom da jos..." De ce?
Ferm sustin sindicatele contractul la nivel national valabil pentru toate societatile comerciale. Numai ca economia capitalista nu lucreaza cu contracte tip. Sindicatele critica pe de alta parte generalizarea - spun ele - contractelor de munca pe o perioada limitata, durata unui contract de munca nu se stabileste prin lege ci prin contractul partilor.
Adevarat este ca salariatii sunt mult mai bine aparati de intemperiile economiei printr-un contract fara durata precizata. Dar inteles trebuie sa fie si patronul care testeaza calitatile angajatului, oferindu-i la inceput un contract pe durata limitata. Sindicatele au insa dreptate la orele suplimentare: salariatul nu poate sa fie silit sa faca munca suplimentara; dar lucrurile se aranjeaza adesea prin plata unui salariu orar mai ridicat.
Alta suparare a sindicatelor priveste eliminarea lor de la stabilirea normelor de lucru. De buna seama sindicatele vor sa majoreze timpii normati. Cert este ca nu sindicatele stabilesc normele de munca; o colaborare intemeiata pe incredere reciproca este de dorit, dar nu poate fi legiferata! Una este legea si altceva sunt dezideratele legitime.
Protectia salariatului in caz de faliment este si ea de laudat; daca ea ar fi insa prevazuta in Codul Muncii ar determina de buna seama si o mai mare retinere din partea angajatorului la angajari devenind in mod cert un factor de crestere a somajului ca si alte obiectii prezentate de sindicate la proiectul noului Cod al Muncii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.