In 2004, indicii bursieri au crescut cu 100%. Care au fost cauzele ale acestei cresteri deosebite?
In cursul anului 2004 si in primele saptamani de tranzactionare din 2005 fluxul de fonduri directionat catre piata de capital romaneasca a fost i
In 2004, indicii bursieri au crescut cu 100%. Care au fost cauzele ale acestei cresteri deosebite?
In cursul anului 2004 si in primele saptamani de tranzactionare din 2005 fluxul de fonduri directionat catre piata de capital romaneasca a fost in continua crestere, in timp ce numarul societatilor listate a ramas aproape neschimbat. In opinia noastra, aceasta evolutie a fost determinata de doua mari categorii de factori. Pe de o parte imbunatatirea situatiei macroeconomice si scaderea riscului de tara a rezultat in dublarea sumelor investite in actiuni de catre investitorii (in special institutionali) straini fata de anul 2003. Pe de alta parte, pe plan intern, scaderea ratelor dobanzilor coroborata cu aprecierea nominala a monedei nationale au determinat o crestere substantiala a sumelor investite in actiuni de investitorii romani, respectiv cu 137% fata de anul 2003.
Ce trebuie sa faca actualul Guvern pentru a determina o sporire a atractivitatii pietei de capital?
In primul rand, trebuie sa facem pasul de la masuri punctuale la politici cu obiective pe termen mediu si lung. Continuarea privatizarilor cu includerea unei componente de piata de capital, tranzactionarea titlurilor de stat cu maturitati de 3, 5, 7 si chiar 10 ani si prin intermediul pietei bursiere, alaturi de piata interbancara, in vederea crearii si consolidarii unor curbe de randament ale acestor maturitati, pe baza carora sa se poata apoi construi oferte publice de obligatiuni corporative si municipale, amendarea legislatiei privind introducerea fondurilor de pensii administrate privat sunt numai cateva directii principale catre care consider ca ar trebui canalizate energiile pozitive ale actului de guvernare in urmatoarele luni.
Cati jucatori - persoane fizice si persoane juridice - sunt in prezent la Bursa de Valori Bucuresti?
In cazul Bursei de Valori, numarul investitorilor este de ordinul zecilor de mii, cu precizarea ca lunar sunt activi circa 10.000 de investitori de tip retail (luna ianuarie 2005) si sute de investitori din categoria celor institutionali. Probabil ca aceste sume nu sunt spectaculoase in comparatie cu alte piete bursiere din lume, unde unul din zece adulti sunt jucatori activi pe bursa, dar ele prezinta o crestere spectaculoasa daca le comparam cu datele de acum 3-4 ani, cand numarul clientilor activi abia depasea pragul psihologic de o mie.
Sustineti o colaborare mai stransa intre BVB si Bursa de la Chisinau?
Sustin dezvoltarea unor relatii de cooperare cu toate bursele nationale din regiune si nu numai, in vederea realizarii obiectivului de piata bursiera reprezentativa pentru Europa Centrala si de Est. In acest sens, desigur ca relatia cu Bursa din Chisinau capata conotatii specifice, data fiind natura relatiilor istorice si, mai ales, procesul de extindere a prezentei firmelor romanesti sau reprezentate in Romania (inclusiv dintre cele listate sau in curs de a fi listate) pe teritoriul Republicii Moldova. De altfel, BVB a facut un prim pas in acest sens, prin transmiterea unei propuneri de protocol de colaborare cu institutia similara de la Chisinau, aflata in prezent in analiza.
Cand va avea loc fuziunea dintre BVB si Rasdaq?
Raspunsul depinde in cea mai mare masura de modul in care vor colabora toate institutiile implicate in process, atat BVB si BER, cat si CNVM. In situatia in care toate diferentele de opinie vor fi mediate cu intelepciune si cu gandul la importanta construirii unei structuri institutionale puternice, competitive in plan regional, atunci procesul nu ar trebui sa dureze mai mult de sase luni, si sa fie finalizat undeva in trimestrul al treilea al acestui an. Sa nu uitam ca, in acest an, Bursa reunita mizeaza pe un numar important de listari atat din sectorul majoritar de stat, cat si din cel privat si ar fi de dorit ca procesul de fuziune sa anticipeze si sa potenteze efectele pozitive ale acestor listari in contextul evolutiei sectorului fianciar non-bancar din Romania.
Interviu realizat de


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.