Reprezentantii Asociatiei Pensiilor Administrative din Romania (APAPR) au solicitat modificarea legislatiei privind pensiile administrate privat si pensiile ocupationale, considerand ca prevederile celor doua acte normative sunt lacunare si inaplicab
Reprezentantii Asociatiei Pensiilor Administrative din Romania (APAPR) au solicitat modificarea legislatiei privind pensiile administrate privat si pensiile ocupationale, considerand ca prevederile celor doua acte normative sunt lacunare si inaplicabile, informeaza Mediafax. "In forma actuala, legislatia genereaza birocratie si nu business, pentru ca statul ofera garantii pe care companiile de asigurari nu le pot oferi", a declarat presedintele APAPR, Tudor Moldovan, in cadrul conferintei "Sistemul de asigurari in perspectiva integrarii europene", organizata de Eurolider.
Moldovan a aratat ca unii angajati nu sunt stimulati sa economiseasca pentru pensii, intrucat legea privind pensiile ocupationale ofera deductibilitatea anuala de 200 de euro din impozit numai participantilor la sistem. Potrivit lui Moldovan, aceasta limitare incalca unul dintre principiile Codului Fiscal, potrivit caruia toate prevederile trebuie sa fie neutre, in raport cu diferite categorii de investitori si capitaluri. In plus, legea in forma actuala limiteaza numarul participantilor la schemele de pensii ocupationale, eliminand posibilitatea includerii personalului angajat la societati cu datorii catre Bugetul de stat si furnizorii de utilitatii, salariatii bugetari si cei ai intreprinderilor mici si mijlocii.
Presedintele APAPR a mentionat ca asa-numitul "pilon II", al pensiilor administrate privat, nu poate fi introdus atata timp cat sistemul public nu este intr-o stare sanatoasa, in conditiile in care contributiile nu acopera valoarea pensiilor platite, diferenta fiind suportata din alte surse. Moldovan a mai aratat ca sistemul public de pensii nu poate functiona, in perspectiva, decat cu costuri foarte mari, pe fondul tendintei de imbatranire a populatiei. (A.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.