In Romania, spatiul locativ destinat unei persoane este printre cele mai scazute din Europa (circa 17 mp/persoana), iar calitatea apartamentelor construite inainte de 1989 este sub standardele de viata moderne. Majoritatea locuintelor sunt in proprie
In Romania, spatiul locativ destinat unei persoane este printre cele mai scazute din Europa (circa 17 mp/persoana), iar calitatea apartamentelor construite inainte de 1989 este sub standardele de viata moderne. Majoritatea locuintelor sunt in proprietate privata (circa 96%), fapt care creeaza premisele unui salt in investitiile pentru reamenajare. Toate aceste nevoi se materializeaza fie in achizitia unor locuinte mai mari (apartamente de 2, 3 sau chiar 4 camere), si/sau reamenajarea acestor apartamente, fie in optiunea de a cumpara sau construi case. Astfel de proiecte pot fi finantate acum atat prin Creditele Imobiliare, cat si prin Creditele Ipotecare de la HVB Bank.
Potrivit unui comunicat al bancii, solicitantul unui Credit Ipotecar trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 22 de ani si varsta legala de pensionare, pana la care creditul trebuie rambursat in intregime. In cazul in care solicita creditul pentru cumpararea unui apartament, unei case, a unui teren sau pentru reamenajare, venitul minim al familiei trebuie sa fie de 300 de euro pe luna. In cazul in care suma imprumutata va fi folosita pentru constructia unei locuinte, venitul lunar al familiei trebuie sa fie de minimum 500 de euro pe luna. De asemenea, suma tuturor ratelor nu poate depasi 60% din venitul net lunar al familiei minus cheltuielile lunare, iar rata lunara nu trebuie sa fie mai mare de 35% din venitul net lunar al familiei minus obligatiile financiare.
Valoarea creditului reprezinta maximum 75% din valoarea evaluata a imobilului sau a proiectului de reamenajare. Pentru achizitie sau extindere de apartament/casa, suma minima finantata este de 10.000 de euro, pentru reamenajare - 3000 de euro, iar pentru proiectele de constructie este de 25.000 de euro. Prin acest tip de credit, HVB Bank ofera si posibilitatea achizitionarii unui teren, suma minima finantata in acest caz fiind de 5600 de euro. Suma maxima ce poate fi imprumutata este de 100.000 de euro.
Un avantaj al ofertei HVB Bank il constituie faptul ca, pentru evaluarea capacitatii de rambursare, sunt luate in considerare venituri din mai multe surse (salariu, bonusuri, comisioane din vanzari, drepturi de autor, chirii, dividende, venituri din profesii liberale), in proportii diferite.
Durata creditarii este de minimum 10 ani - in afara cazului in care solicitantul cere o perioada mai mica, dar nu mai putin de 3 ani, iar perioada maxima este de 25 de ani. In cazul proiectelor de reamenjare, perioada maxima de creditare este de 10 ani. Pentru proiectele de constructii, HVB Bank acorda o perioada de gratie de pana la 12 luni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.