Ultima saptamana de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti a fost plina de evenimente, pe fondul revenirii pe un trend ascendent al cotatiilor majoritatii titlurilor listate si cresterii valorii totale a tranzactiilor. Poate principalul eveni
Ultima saptamana de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti a fost plina de evenimente, pe fondul revenirii pe un trend ascendent al cotatiilor majoritatii titlurilor listate si cresterii valorii totale a tranzactiilor. Poate principalul eveniment al ultimelor cinci zile a fost legat de inceperea tranzactionarii actiunilor emise de societatea de servicii de investitii financiare Broker S.A. Cluj-Napoca. Capitalul social total al Broker Cluj este de peste 231 de miliarde de lei, impartit in actiuni nominative cu valoare de 10.000 de lei fiecare. Simbolul bursier care va fi asociat actiunilor Broker este BRK, aceste titluri urmand a fi tranzactionate pe platforma de tranzactionare ARENA. Este o dovada suplimentara ca piata de capital incepe sa devina o sursa reala de finantare pentru companiile romanesti, tendinta sustinuta si de incheierea in aceasta perioada a majorarii capitalului social al Rompetrol Rafinare Constanta. Luand act de incheierea perioadei de subscriere de noi actiuni RRC si de rezultatele acestui proces, Consiliul de Administratie al rafinariei a hotarat majorarea capitalului social al companiei de la 17.463 de miliarde de lei la peste 21.000 de miliarde de lei.
Luni, 31 ianuarie: La nivelul general al pietei, majoritatea titlurilor listate la Cota Bursei au incheiat ziua la preturi superioare celor de start, chiar daca indicele compozit BET-C a pierdut 0,5%. Printre performerele zilei se disting actiunile Impact Bucuresti, care au marcat astazi o apreciere cu peste 7% si a incheiat ziua cu un pas de pret peste pragul de 8000 de lei/actiune. O crestere si mai accentuata a fost inregistrata in dreptul titlurilor Electroaparataj Bucuresti, care s-au apreciat cu maximul admis de regulamentele bursiere: +15%. La inchiderea sedintei de tranzactionare, pentru simbolul ELJ nu mai erau afisate ordine de vanzare, in timp ce pe partea de cumparare erau inca prezente oferte de cumparare la pretul maxim al zilei: 5750 de lei/actiune.
Marti, 1 februarie: Din nou cresterile inregistrate de actiunile SIF au devansat tendinta generala de apreciere a cotatiilor titlurilor tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti. Ca si in sedinta de tranzactionare precedenta, performerele zilei au fost titlurile SIF1 Banat Crisana si SIF2 Moldova, care s-au apreciat cu +5,3%, respectiv cu +6,7%. Urmare a saltului de astazi, actiunile SIF2 au trecut de pragul de 10.000 de lei/actiune, ultima tranzactie cu simbolul SIF2 fiind negociata la pretul de 10.400 de lei/actiune. Dintre actiunile SIF, doar titlurile SIF4 Muntenia sunt tranzactionate in prezent la preturi exprimate cu 3 cifre. In sedinta de tranzactionare de astazi, actiunile SIF4 au castigat peste 3% si erau cotate la inchiderea zilei in jurul nivelului de 7350 de lei/actiune. Este de notat ca tot astazi, prin publicarea unui raport curent, investitorii au fost informati cu privire la decizia societatii de administrare de a aproba participarea SIF4 Muntenia la majorarea capitalului social al Romsuintest Peris S.A.. Valoarea totala a actiunilor subscrise de societatea de investitii in acest proces de majorare de capital se ridica la peste 50 de miliarde de lei.
Miercuri, 2 februarie: La deschiderea sedintei de tranzactionare, investitorii si-au concentrat atentia asupra actiunilor emise de cele trei banci comerciale listate la Cota Bursei, dupa ce in dupa-amiaza zilei de ieri Banca Transilvania a publicat rezultatele preliminate pentru exercitiul financiar 2004. Asa cum au fost prezentate in comunicatul Bancii Transilvania, cifrele preliminate pentru anul trecut arata ca activele totale ale bancii au urcat anul trecut cu 83% si au atins peste 26.000 de miliarde de lei. Profitul brut inregistrat in 2004 de banca clujeana se ridica la 756,9 miliarde de lei, mai mare cu aproape 36% fata de cel din anul anterior si cu 3,7% peste profitul bugetat initial. Efectul acestui comunicat s-a reflecta imediat in piata, cotatiile titlurilor TLV inregistrand inca de dimineata cresteri. Dupa o sedinta de tranzactionare in care valoarea operatiunilor cu acest simbol a depasit 53 de miliarde de lei, pretul de referinta al unei actiuni Banca Transilvania a atins la inchidere 12.700 de lei/actiune, marcand o crestere cu +2,4% fata de ziua anterioara. Evolutii pozitive au avut si actiunile Banca Romana pentru Dezvoltare sau cele ale Bancii Carpatica, titluri care s-au apreciat cu +1,4%, respectiv +2,1%.
Joi, 3 februarie: Valoarea totala a tranzactiilor negociate astazi la Bursa de Valori Bucuresti a depasit 500 de miliarde de lei, in conditiile in care toti cei trei indici ai BVB au fost calculati la valori superioare celor de ieri. Din nou indicele sectorial BET-FI a crescut intr-un ritm net superior mediei pietei, plusul de +6% de astazi conducandu-l la un nou maxim istoric: de 27.156 de puncte. Cea mai importanta apreciere a fost inregistrata de SIF4 Muntenia, al caror pret de referinta a marcat un salt de peste +10%. Ultima tranzactie de astazi realizata cu titlurile SIF4 a fost negociata la pretul de 8550 de lei/actiune. O apreciere de peste +5% au avut si cotatiile SIF2 Moldova, titluri care astfel au ajuns sa fie tranzactionate la 11.800 de lei/actiune. Conducerea SIF2 Moldova a anuntat investitorii ca a participat la majorarea capitalului social al S.C. Mecanica Ceahlau, prin subscrierea de actiuni noi in valoare totala de aproape 25,5 miliarde de lei.
Vineri, 4 februarie: Ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii a adus pentru actiunile emise de societatea de servicii de investitii financiare Broker Cluj-Napoca debutul in ringul Bursei. Intrucat procedurile Bursei de Valori Bucuresi preved ca in prima zi de tranzactionare a unui titlu sa nu se aplice regula limitei de +/-15% pentru preturile de tranzactionare, banda in care au fluctuat astazi cursurile BRK a fost relativ larga: intre un minim de 36.000 si un maxim de 45.000 de lei/actiune. La capatul unei zile in care actiunile Broker au fost intens tranzactionate, primul pret de referinta pentru aceste titluri a fost stabilit la 40.100 de lei/actiune. La nivelul general al pietei, lichiditatea ridicata a fost una din principalele caracteristici ale zilei. Valoarea operatiunilor bursiere a realizat o crestere semnificativa, astfel ca rulajul total al pietei a fost astazi de aproape 670 de miliarde de lei. Daca la nivelul lichiditatii sedinta de tranzactionare de astazi a continuat tendinta ascendenta, nu acelasi lucru se poate spune si despre evolutiile cotatiilor, care au inregistrat astazi usoare scaderi. Titlurile SIF, care au cunoscut in ultima perioada aprecieri semnificative, au scazut , desi inceputul zilei a fost tot in crestere. Cu usoare cresteri ale preturile contabilizate doar in dreptul actiunilor SIF4 Muntenia (+1,7%) si SIF2 Moldova (+0,8%), dar cu scaderi ale celorlalte trei simboluri SIF, indicele sectorial BET-FI a trebuit sa admita o pierdere de peste un procent.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.