In lipsa unui raspuns oficial din partea Presedintiei, care a sosit in cele din urma aseara tarziu, Libertatea si-a continuat ancheta jurnalistica legata de casa din strada ste-fan Mihaileanu, apartinand lui Traian Basescu.
Ieri am gasit mai
In lipsa unui raspuns oficial din partea Presedintiei, care a sosit in cele din urma aseara tarziu, Libertatea si-a continuat ancheta jurnalistica legata de casa din strada ste-fan Mihaileanu, apartinand lui Traian Basescu.
Ieri am gasit mai multe persoane acasa, fata de vizita pe care am facut-o in urma cu trei saptamani. Astfel, discutand cu vecinii am aflat ca imensa constructie este compartimentata pe mai multe apartamente, mai mari sau mai mici, cel mai mare, in suprafata de 370 metri patrati, fiind cel cumparat de Traian Basescu. Presedintele Romaniei, potrivit vecinilor, ar ocupa tot etajul partii centrale a vilei, cu exceptia foisorului. De fapt, dupa cum se vede si in imagine, locuinta presedintelui e "marcata" distinct de instalatiile de aer conditionat care sunt amplasate la fereastra fiecarei camere.
Colocatarii presedintelui vorbesc despre Basescu cu mult respect, dar si cu multa retinere. "Este un om bun, fara aere de politician. Ultima oara a venit pe la noi cand a intrat la mine in casa", spune Irina Mebenciuc, vecina de la demisol a presedintelui. Vizita a fost facuta anul trecut in vara, dupa ce lucrarile de modernizare a apartamentului sefului statului se finalizasera. "Am mai vorbit o data cu dansul la telefon, pe cand era primar general si i-am spus ce se mai intampla cu imobilul", a continuat aceeasi doamna. Presedintele asociatiei de locatari ne-a edificat in ceea ce priveste cladirea. "Domnul Basescu are in proprietate doar apartamentul de la etajul unu. Din cate stim noi, are o baie, o bucatarie si 5 sau 6 camere. Are si o boxa la subsol. Se distinge de celelalte prin termopanul de la geamuri si aparatele de aer conditionat. in toata cladirea locuiesc, in total, zece familii". Apartamentul presedintelui a fost locuit in anii 60 de politicianul stefan Voitec, fost ministru al invatamantului dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, devenit ulterior presedintele Marii Adunari Nationale. Din 1965, cand Voitec a parasit casa, apartamentul a fost utilizat de corpul diplomatic german, pe post de casa de serviciu. Din primavara lui 2002, cand a fost data in folosinta noua ambasada a Germaniei, apartamentul a revenit primariei pentru cateva luni si mai apoi lui Traian Basescu. Oamenii sunt cam suparati pe presedinte ca nu a mai trecut pe "acasa" de cand a ajuns la Cotroceni, dar spera, mai ales de cand sunt celebri, sa le faca o vizita surpriza.
Dupa trei saptamani, Presedintia a comunicat cu greu o explicatie cu privire la apartamentul din stefan Mihaileanu. Explicatia este departe de a satisface si niste persoane mai putin curioase. Exista mai multe inadvertente si omisiuni:

* apartamentul a fost cumparat in anul 2003 de catre sotia presedintelui, dar pe declaratia de avere a lui Traian Basescu apare ca ar fi fost cumparat in 2002.

* nu apare nicaieri in comunicat data la care Traian Basescu a primit repartitie pe apartamentul din str. stefan Mihaileanu. Cine i-a repartizat casa? Care primar?

* De ce a cumparat Maria Basescu acea casa cu doua chitante, pe sume diferite, dar in aceeasi zi?

* De ce ar fi fost obligata Primaria sa ii repartizeze o alta locuinta lui Basescu atat timp cat el era chirias la RAAPPS si nu la Primarie? Atat timp cat RAAPPS i-a pus la dispozitie, imediat, o alta locuinta, mai trebuia si Primaria sa ii ofere alta? Cum de a ajuns in situatia paradoxala da a fi evacuat dintr-o casa (bd. Aviatorilor 57) si sa primeasca repartitie in alte doua (str. Maresal Vasile Prezan si str. stefan Mihaileanu)?

La aceste intrebari Presedintia ar trebui sa dea un raspuns pentru a indeparta orice suspiciune.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.