Precizarile Ministerului de Finante legate de impozitarea castigurilor obtinute din tranzactiile cu actiuni, publicate spre sfarsitul tumultoasei sedinte de tranzactionare de acum doua zile, care arata ca impozitul de 10 la suta va fi aplicat pentru
Precizarile Ministerului de Finante legate de impozitarea castigurilor obtinute din tranzactiile cu actiuni, publicate spre sfarsitul tumultoasei sedinte de tranzactionare de acum doua zile, care arata ca impozitul de 10 la suta va fi aplicat pentru veniturile realizate dupa 1 aprilie, au linistit, ieri, investitorii care se repezisera initial sa vanda tot ce detineau.
Mai mult, Finantele au anuntat ca, in cazul in care actiunile vor fi detinute pe o perioada de minimum un an calculata dupa 1 aprilie 2005, profiturile obtinute din vanzarea acestora vor fi impozitate cu 1 la suta, ca si pana in prezent. Daca in sedinta de miercuri, Bursa de Valori a inregistrat o scadere dramatica, indicii coborand sub cota de avarie, ieri, piata a revenit in forta, anuland toate pierderile din sedinta anterioara. Indicii bursieri au inregistrat cea mai mare crestere din acest an, de peste cinci la suta, iar BET-FI a atins un nou maxim istoric depasind pragul psihologic de 28.000 de puncte.
Valoarea tranzactiilor a fost si ea ridicata, de peste 699 miliarde lei, determinata de aceasta data de valurile de cumparatori, care s-au dumirit ca au vandut degeaba.
La nici o ora jumatate de la deschiderea sedintei de tranzactionare, segmentul SIF-urilor a inceput o ascensiune extraordinara. Indicele BET-FI a depasit, la un moment dat, o crestere de 10 la suta, inchizand la un nou maxim istoric de 28.014,33 puncte. Titlurile SIF Transilvania au stabilit un nou maxim istoric, de 16.200 lei pe actiune, in crestere cu 10,9 la suta, in conditiile unui rulaj de 35,9 miliarde lei.
Cea mai mare apreciere a apartinut insa SIF Muntenia, ale carui titluri au crescut cu 11,66 la suta pana la 9.100 lei. Apetitul pentru SIF-uri este considerat de Alin Brendea, director de operatiuni la SSIF Prime Transaction, ca normal avand in vedere ca de cate ori se discuta despre modificarea pragului de detinere, pe acest segment apar variatii pozitive semnificative.
Daca in sedinta precedenta o singura actiune a fost pe crestere, de data aceasta doar trei emitenti s-au depreciat, titlurile Astra suferind cea mai mare depreciere, de -15 la suta pana la 442 lei pe actiune. Aprecierea a fost generalizata, ieri, la Bursa de Valori, cu Zimtub in frunte, actiunile acestui emitent majorandu-se cu 14,81 la suta, inchizand la 31.000 lei.
O ascensiune asemanatoare a inregistrat si societatea Sinteza, cu un plus de 14,79 la suta pana la 3.880 lei pe actiune. Actiunile Bancii Transilvania s-au apreciat, in conditiile unei lichiditati record de 173 miliarde lei, cu 9,7 la suta, ultima cotatie fiind de 12.400 lei.

CNVM a oprit SIF-urile de la tranzactionare
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a dispus, ieri, incepand cu ora 13.29, suspendarea de la tranzactionare a actiunilor Societatilor de Investitii Financiare pana saptamana viitoare, pentru a permite investitorilor o mai buna informare cu privire la instructiunea privind unele masuri pentru incadrarea societatilor de investitii financiare in prevederile Legii 297/2004, care reglementeaza piata de capital. Instructiunea, adoptata, ieri, de comisie, cuprinde dispozitii prin care Consiliile de Administratie ale SIF-urilor sunt obligate sa elimine sau sa modifice din actele constitutive prevederile referitoare la limitarea detinerilor de actiuni emise de SIF sau a drepturilor de vot. Conform deciziei de ieri a CNVM, Consiliul de Adminstratie al unui SIF are obligatia de a depune la CNVM, in vederea avizarii, in termen de maximum 15 zile de la intrarea in vigoare a Instructiunii, modificarile intervenite la actele constitutive.
CNVM obliga SIF-urile ca, pe ordinea de zi a primei AGEA ce se va desfasura dupa intrarea in vigoare a Instructiunii, sa figureze si un punct cu privire la modificarea actelor constitutive. Societatile de investitii financiare au remis deja, zilele trecute, comunicate catre Bursa de Valori in care precizau ca vor discuta modificarea statutului in cadrul Adunarilor generale extraordinare a actionarilor convocate pentru data de 22/23 aprilie.
Sefii celor cinci SIF-uri se vor intalni, miercurea viitoare, cu membrii Comisiei de buget-finante din Senat pentru a stabili pragul de detinere de actiuni, urmand ca rezultatul discutiilor sa fie comunicat Guvernului, a declarat, ieri, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei, precizand ca exista posibilitatea mentinerii limitei actuale, de 0,1%, majorarii la 1% sau 5%, respectiv eliminarii oricarui prag.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.