Ministrii de Externe din statele membre NATO s-au reunit, ieri, in Franta, in incercarea de a inlatura divergentele asupra Irakului si a gasi modalitati de solutionare a problemelor care persista in Afganistan, cu doua saptamani inaintea vizitei pe c

Ministrii de Externe din statele membre NATO s-au reunit, ieri, in Franta, in incercarea de a inlatura divergentele asupra Irakului si a gasi modalitati de solutionare a problemelor care persista in Afganistan, cu doua saptamani inaintea vizitei pe care presedintele american George Bush o va efectua in Europa. Discutiile, care au loc la Nisa, reprezinta prima intalnire a responsabililor NATO pe teritoriul francez in ultimii 40 de ani si pregatesc terenul pentru summit-ul Aliantei Nord-Atlantice, care va avea loc la Bruxelles, in 22 februarie, cand cele 26 de state membre vor incerca sa puna capat divergentelor asupra Irakului. Principala sarcina a secretarului american al Apararii, Donald Rumsfeld, este de a-i convinge pe omologii sai europeni sa trimita un numar mai mare de trupe in Irak si Afganistan.
Disensiunile din cadrul NATO au izbucnit in 2001, cand mai multe state europene au acuzat SUA ca nu tin cont de opiniile Aliantei, dupa ce presedintele Bush a declansat unilateral ofensiva impotriva regimului taliban de la Kabul, desi aliatii si-au afirmat in mod deschis dorinta de a colabora cu Statele Unite in lupta impotriva terorismului, mai ales dupa atentatele care au avut loc in septembrie 2001 la New York si Washington. Ulterior, razboiul din Irak a dat nastere celei mai grave crize din relatiile transatlantice de dupa al doilea razboi mondial, iar mai multi oficiali de la Washington au ajuns sa se intrebe daca statele membre ale Aliantei, ca Franta si Germania, pot fi considerate aliate.
Pe de alta parte, Statele Unite detin peste 480 de arme nucleare in mai multe baze din Europa - de doua ori mai multe decat au estimat pana acum analistii - cu scopul de a contracara eventuale atacuri ale unor grupari teroriste sau state ostile, a informat, ieri, cotidianul american "The New York Times". Bombele nucleare cu raza scurta de actiune sunt depozitate sub stricta supraveghere a SUA in opt baze din Belgia, Marea Britanie, Germania, Italia, Olanda si Turcia. Mai multi oficiali americani au declarat ca SUA nu intentioneaza sa reduca arsenalul nuclear din Europa, o alta sursa de disensiuni in cadrul Aliantei Nord-Atlantice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.