Chiar daca pe piata interbancara volumul tranzactiilor nu a fost deosebit de mare, iar intre cerere si oferta s-a instalat un echilibru relativ, cursul leului continua sa creasca, alimentat de ''banii fierbinti'' si de ''capsunari''.
Ieri, eur
Chiar daca pe piata interbancara volumul tranzactiilor nu a fost deosebit de mare, iar intre cerere si oferta s-a instalat un echilibru relativ, cursul leului continua sa creasca, alimentat de ''banii fierbinti'' si de ''capsunari''.
Ieri, euro a revenit dupa aproape doi ani sub pragul de 37.000 lei, cursul coborand de la 37.283 la 36.975 lei. Astfel, ceea ce trebuia sa se intample inca de anul trecut, s-a petrecut acum, iar varianta, pesimista pentru exportatori, de scadere spre 35.000 lei, incepe sa para credibila.
Avand in vedere ca nu este vorba de o apreciere precipitata, euro pierzand puncte bune si pe pietele internationale in fata dolarului, este de asteptat ca BNR sa nu intervina curand in piata. Insa o miscare in sus a euro cu cateva sute de lei este posibila in oricare dintre zilele urmatoare, pentru a se mentine euro in culoarul 37.000 - 38.000 lei, care sa asigure o gura de oxigen exportatorilor.
Cursul dolarului a revenit ieri peste pragul de 29.000 lei, urcand de la 28.997 la 29.016 lei, sub efectul evolutiei paritatii euro/dolar pe pietele internationale.
Daca vinerea trecuta euro se mentinea pe pietele europene in jurul pragului de 1,30 dolari, ieri a scazut la un minim de 1,2732, maximul fiind de 1,2776 dolari. Atingerea pragului suport de 1,2740 dolari, asteptat de mai multe luni de investitorii aflati pe pozitii de vanzare, poate aduce o scadere si mai mare a monedei unice, care reamintim ca a inregistrat la finele lui decembrie un maxim de 1,3666 dolari. Evolutia crescatoare a dolarului se datoreaza ultimelor declaratii ale presedintelui Rezervei Federale referitoare la reducerea uriaselor deficite americane, cat si noului plan economic al presedintelui Bush, care intentioneaza sa reduca, in urmatorii ani, deficitul bugetar la 390 miliarde dolari, fata de 600 de miliarde la finele lui 2004.
Increderea in revenirea dolarului a produs o noua scadere la Londra a pretului unciei de aur la 411 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.