"Creatorul" lui Tiberiu Ghioane, Paul Enache (foto), este total ravasit in aceste zile. Vestea ca Tibi este grav bolnav, suferind de exact aceeasi boala pe care a avut-o si el acum cateva luni, l-a zdruncinat serios pe Enache. Mai ales ca stirea a p

"Creatorul" lui Tiberiu Ghioane, Paul Enache (foto), este total ravasit in aceste zile. Vestea ca Tibi este grav bolnav, suferind de exact aceeasi boala pe care a avut-o si el acum cateva luni, l-a zdruncinat serios pe Enache. Mai ales ca stirea a primit-o prin intermediul presei. Libertatea: Ati auzit de situatia lui Tibi?
Paul Enache: Da. Am ramas inmarmurit cand am aflat vestea joi seara, de la televiziuni. Dupa aceea m-a sunat un prieten sa ma intrebe ce stiu de Tibi. L-am sunat imediat si am vorbit cu el, era in spital. Mi-a spus ca e obosit si ca nu are voie sa vorbeasca mai mult de un minut. I-am urat sanatate. stiu si eu cat de greu ii e, pentru ca si eu am trecut prin aceeasi situatie. Am avut un accident similar si stiu despre ce e vorba.
Veti merge in Portugalia?
Deocamdata, nu stiu. Au mers acolo mama si sora lui. Sa vedem cum va decurge afectiunea lui, pentru ca in afara de medicii de acolo nu se poate pronunta nimeni. intr-o asemenea situatie nu ai voie sa vorbesti cu nimeni, sa te enervezi.
Ce inseamna el pentru dumneavoastra?
Enorm! De aceea sunt bulversat acum. E dureros cand il cunosti de mic si stii cat a muncit... stii ca a ajuns la un nivel de performanta european, iar acum, dintr-o data, apare un eveniment ce efectiv te pune pe ganduri. Stai si te intrebi daca merita sa te tot sacrifici. Asta e viata!
Credeti ca e blestemat?
Nu stiu... E greu pentru mine sa ma pronunt daca acest accident are vreo legatura cu disparitia tatalui sau. Eu stiu ca tatal lui a plecat din tara inainte de 1989. Dupa aceea, in anii '90 am facut cateva cercetari, cu ajutorul unor prieteni din Bucuresti, dar nu am descoperit nimic. Oricum, Tibi este un caracter puternic. Nu este usor sa ajungi unul din primii 10 fotbalisti ai echipei Dinamo Kiev, cand in lot sunt 40 de jucatori. Tibi a demonstrat ca e puternic. Mai trebuie sa demonstreze inca o data!

Drama lui Tibi Ghioane

Tiberiu Ghioane a suferit un accident cerebral care ii pune in pericol cariera si viata. De luni, jucatorul lui Dinamo Kiev se afla internat intr-o clinica particulara din Portugalia.
Tibi, impreuna cu coechipierii sai de la Dinamo Kiev, se aflau la Vilamoura, o localitate lusitana, unde pregateau returul. Jucatorul de 23 de ani a resimtit stari febrile, dureri puternice de cap si ameteli, drept pentru care s-a prezentat la doctorii clubului. Initial, acestia au crezut ca e vorba de o raceala puternica, insa si-au dat seama pana la urma ca este vorba de ceva mai grav. A fost internat de urgenta intr-o clinica din Faro, unde a fost diagnosticat cu microtromboza la nivel cerebral. Asta inseamna ca un vas sanguin de la nivelul creierului i s-a astupat cu un cheag de sange. in functie de marimea cheagului, fotbalistul ar putea fi operat de urgenta pe creier. El ar putea evita operatia in cazul in care cheagul de sange este de dimensiuni reduse.
Ieri, starea lui Gioane se ameliorase. El se simtea mai bine, insa medicii care il ingrijesc sunt inca rezervati in a spune ce se va intampla cu Tibi. Acestia au adaugat ca, din cauza presiunii atmosferice, internationalul roman putea muri in avionul in care delegatia kieveana a calatorit spre Portugalia.

"Tibi vorbeste coerent si clar"

Medicul echipei nationale, Pompiliu Popescu (foto), a declarat ieri ca tine legatura permanent cu Tiberiu Ghioane. "Chiar daca articula mai greu cuvintele, Tibi era lucid si astfel am putut vorbi cu el. Mi-a spus ca se afla sub permanente investigatii, medicii lusitani neputandu-se pronunta, in momentul de fata, cu privire la diagnosticul jucatorului nostru. Se pare ca este vorba de un spasm cerebral. Speram sa putem avea diagnosticul exact cat mai curand si, desigur, ca acesta sa fie unul care sa ofere dreptul la speranta. Am stabilit cu Tibi sa tinem legatura zilnic", a afirmat Pompiliu Popescu. Vineri seara, Tibi a vorbit coerent si clar, impresia fiind ca starea lui se imbunatateste. Oricum, el va ramane in spitalul din Faro cateva zile dupa ce echipa se va intoarce in Ucraina, plecarea echipei fiind programata duminica. De-abia luni sau marti ar trebui sa se incheie setul de investigatii carora le este supus Tibi. Numai atunci se va putea vorbi despre diagnostic".

"Ghioane e labil psihic"

intr-un material publicat de ProSport, doctorul primei reprezentative marturiseste: "in primul rand, trebuie sa stiti ca jucatorii au in sinea lor multe taine. Ei sunt ca o cutie care ascunde multe secrete. Ghioane e un jucator mai sensibil, interiorizat. Marele lui necaz s-a numit disparitia tatalui sau. Din cate am inteles, Ghioane-senior ar fi disparut, pur si simplu, dupa 1990. Nimeni nu a aflat ce s-a intamplat cu el, iar asta il macina pe pusti. E labil psihic din cauza asta, dar trebuie ajutat de noi toti".

"Ma inteapa ceva in cap"

Colegii de la ProSport au reusit sa vorbeasca joi seara cu internationalul roman:

* Tibi, e adevarat ca esti internat?

- Da, este adevarat.

* Cat este de grav?

- Ati spus ca aveti numai o intrebare.

* Daca iti arde de glume, inseamna ca nu e asa de grav.

- Problemele mele sunt foarte grave, si nu imi arde de glume.

(dupa 5 minute)

* Tibi, ai cinci minute sa vorbim despre problemele tale?

- Nu pot sa vorbesc mai mult de doua minute...

* Voiam doar sa stim ce e cu tine. Se zvoneste ca disparitia tatalui tau...

- Mi-ar lua trei saptamani sa va explic ce probleme am eu. in orice caz, am probleme foarte, foarte grave.

* Mai stai in spital?

- Acum sunt internat si nu stiu cat o sa stau in spital. Chiar acum ma inteapa ceva in cap. Oricum, au trecut deja cele doua minute si nu mai vreau sa vorbesc... Nici nu am voie, pentru ca sunt bolnav. Poate ma mai suna si pe mine prietenii...



"A facut o criza"

Florin Cernat (foto), colegul lui Ghioane, povesteste clipele de cosmar ale lui Tibi.
Cernat a povestit ieri ca lui Tibi i s-a facut rau in noaptea de miercuri spre joi. "Parea ca se simte rau si am inteles ca a facut o criza. Totul s-a intamplat in noaptea de miercuri spre joi. I s-a facut rau si l-au luat la spital", spune Cernat. Florin a afirmat ca Ghioane nu i-a comunicat motivul pentru care a dat o fuga in Romania inainte de cantonamentul lui Dinamo Kiev in Portugalia: "Era inchis in el si mi-a spus doar ca are niste probleme personale". Cernat spune ca "doctorii s-au exprimat ca are sanse minime sa mai joace fotbal. Macar sa se faca sanatos. Poate Dumnezeu il va ajuta si va mai juca si fotbal".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.