Controversa privind veridicitatea ororilor regasite in insemnarile privind sacrificiile umane executate de azteci si mayasi sau exagerarea intentionata a acestora de catre cuceritorii spanioli pare sa-si fi gasit rezolvarea in rezultatul recentelor c
Controversa privind veridicitatea ororilor regasite in insemnarile privind sacrificiile umane executate de azteci si mayasi sau exagerarea intentionata a acestora de catre cuceritorii spanioli pare sa-si fi gasit rezolvarea in rezultatul recentelor cercetari efectuate de membrii unei echipe de arheologi spanioli.
Dupa cum informeaza site-ul Yahoo!News, in ultimii ani, arheologii au descoperit o serie de dovezi clare care sustin insemnarile terifiante ale spaniolilor. Utilizand echipamente de inalta tehnologie, arheologii au dovedit ca sacrificiile prehispanice implicau de multe ori victime in randul copiilor, precum si nenumarate metode brutale de sacrificare.
Timp de mai multe decenii, majoritatea cercetatorilor au considerat ca insemnarile spaniole din secolele al XVI-lea si al XVII-lea aveau scopul de a denigra cultura indiana, in timp ce altii au argumentat ca sacrificiile aveau drept tinta numai razboinicii capturati. Unii au sugerat chiar ca aztecii si mayasii erau sangerosi din fire. "Acum avem si dovezile fizice pentru a sustine adevarurile prezentate in insemnarile spaniole", a declarat arheologul Leonardo Lopez Lujan.
De asemenea, el a adaugat ca, potrivit cercetarilor sale, este posibil ca spaniolii sa fi exagerat numai numarul victimelor, pentru a-si motiva razboiul impotriva idolatriei, dar cu siguranta nu au exagerat in descrierea naturii crimelor executate.
Potrivit unor insemnari indiene descoperite recent, existau mai multe forme de sacrificii umane. Victimelor li se scoteau inimile sau erau decapitate, erau ciuruite cu sageti sau rupte in bucati, ucise cu pietre, zdrobite sau jupuite si arse de vii. Potrivit acestor documente, copiii erau de multe ori victime ale acestor crime, pentru ca erau considerati cele mai pure fiinte.
De asemenea, in urma sapaturilor care au avut loc intr-o fosta comunitate azteca din Ecatepec, la nord de Mexico City, arheologul Nadia Velez Saldana a descoperit mai multe dovezi ale sacrificiilor umane asociate cu zeul mortii.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.