Cinci partide ale opozitiei bulgare au depus, joi, in Parlament o motiune de cenzura, care ar putea determina caderea Guvernului de centru-dreapta condus de premierul Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, insa adoptarea documentului depinde de sapte deputati
Cinci partide ale opozitiei bulgare au depus, joi, in Parlament o motiune de cenzura, care ar putea determina caderea Guvernului de centru-dreapta condus de premierul Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, insa adoptarea documentului depinde de sapte deputati independenti, dintre care cinci au anuntat deja ca il vor vota. Dupa mai multe ore de dezbateri aprinse, parlamentarii au votat, cu 119 voturi pentru, 114 impotriva si o abtinere, revocarea din functie a presedintelui forului legislativ suprem, Ognian Gherdjikov.
La votul pentru motiunea de incredere, care a fost programat pentru saptamana viitoare, opozitia nu va putea conta decat pe 115 dintre cei 240 de deputati ai Parlamentului, in timp ce coalitia de centru-dreapta, aflata la putere la Sofia din iulie 2001, dispune de 118 voturi - 98 ale membrilor Miscarii Nationale Simeon al II-lea (MNSII), iar 20 din partea minoritatii turce reprezentate de Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL). Criza politica din Bulgaria intervine dupa anuntul facut de presedintia luxemburgheza a UE privind semnarea, la 25 aprilie, a tratatelor de aderare la UE cu Bulgaria si Romania. Ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Solomon Passi, a avertizat in privinta unui "pericol real" in care s-ar afla Bulgaria de a nu putea semna tratatul, daca Parlamentul nu va reusi sa voteze amendamentele la Constitutie care sa dea posibilitatea cetatenilor sa cumpere terenuri in Bulgaria.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.