Presedintele TVR, Valentin Nicolau, respinge punctual afirmatiile lui Traian Basescu privind modul cum a actionat televiziunea publica la informatia referitoare la intentia de schimbare a conducerii acesteia, relatia directorului general al TVR cu Pr
Presedintele TVR, Valentin Nicolau, respinge punctual afirmatiile lui Traian Basescu privind modul cum a actionat televiziunea publica la informatia referitoare la intentia de schimbare a conducerii acesteia, relatia directorului general al TVR cu Presedintia, reportajele cu asfaltarea in Bucuresti. In replica la afirmatia presedintelui Basescu, potrivit careia TVR a reactionat la informatia privind intentia de schimbare a conducerii televiziunii miercuri seara, si in cursul noptii, in toate jurnalele de stiri printr-un comunicat extrem de sever, utilizand imaginea presedintelui alaturi de inscrisul pe cartoane al comunicatului, Valentin Nicolau sustine, intr-un comunicat remis ieri redactiei, ca "inregistrarile martor ale posturilor publice TVR 1, TVR 2 si TVR International dovedesc contrariul". Publicam in continuare comunicatul integral al lui Valentin Nicolau. (I.R.)
"Ca urmare a acuzatiilor aduse de presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, Televiziunii Romane si domnului Valentin Nicolau in cadrul conferintei de presa desfasurate la Cotroceni in data de 3 februarie 2005, presedintele - director general al TVR considera ca presa din Romania are dreptul sa stie realitatile asa cum s-au consumat.
Domnul Traian Basescu a declarat ca "...Televiziunea Romana a reactionat aseara si in cursul noptii in toate jurnalele de stiri printr-un comunicat extrem de sever, utilizand imaginea presedintelui Romaniei alaturi de inscrisul pe cartoane al comunicatului..." Casetele cu inregistrarile martor ale posturilor publice TVR 1, TVR 2 si TVR International dovedesc contrariul. Comunicatul Presedintiei Romaniei preluat de pe agentiile de presa a fost difuzat doar in Jurnalele TVR 1 (doua la numar) in cursul serii de 2 februarie 2005, asociate grafic cu imaginea presedintelui Traian Basescu drept reprezentant legitim al Presedintiei Romaniei si coroborate cu comunicatul oficial al Televiziunii Romane.
Domnul Traian Basescu a declarat ca "...prin trei faxuri solicita (Valentin Nicolau) audienta la consilierul prezidential Claudiu Saftoiu. Trei faxuri consecutive. Si a venit si neinvitat!..." In realitate au fost doua faxuri, unul adresat doamnei consilier prezidential Adriana Saftoiu si celalalt, transmis in urma acceptului telefonic privind organizarea intalnirilor cu Werner Rumphorst - Directorul Departamentului Juridic al EBU si cu delegatia TVR care il insotea, a fost adresat doamnei Amalia Crisu de la Departamentul Politic al Presedintiei Romaniei.
Domnul Traian Basescu a declarat ca "...imi aduc aminte de marele luptator pentru libertatea presei Nicolau, care in timpul mandatului meu de primar, in timp ce se asfalta Magheru sau Calea Victoriei, filma pe la periferiile Bucurestiului si spunea: iata, acum o luna s-a asfaltat, si ce gropi s-au facut in bulevardele Magheru si Calea Victoriei, asfaltate luna trecuta. Este acelasi luptator pentru libertatea presei!..." Copiile tuturor reportajelor realizate pe marginea traficului rutier si a starii drumurilor in Bucuresti vor fi puse la dispozitia oricarui reprezentant al presei.
Domnul Traian Basescu a declarat ca "...I-as mai aduce aminte presedintelui-director general al TVR ca in turul doi, cand m-a invitat la emisiune, m-a invitat printr-o poarta unde erau masati circa o mie de oameni violenti, care au lovit si au scuipat masina unui candidat aflat in turul doi..." Din corespondenta purtata intre TVR si staff-ul de campanie al domnului Traian Basescu reiese clar faptul ca Televiziunea Romana nu i-a indicat domnului Traian Basescu vreo anumita poarta de acces in TVR (Pangratti sau Dorobanti). De asemenea, exista inregistrari video care dovedesc faptul ca la poarta TVR Dorobanti (in exterior, pe strada) se aflau intre 50 si 100 de sustinatori ai PSD. Televiziunea Romana nu isi poate asuma responsabilitatea pentru ceea ce se intampla in afara ei. Organele de protectie si de ordine aveau responsabilitatea sigurantei candidatului Traian Basescu si asigurarii in deplina siguranta a accesului domniei sale in TVR. In incinta Televiziunii Romane nu s-a petreacut nici un incident. In contextul acestor acuzatii, Televiziunea Romana pune la dispozitia presei scrisoarea personala transmisa de catre domnul Valentin Nicolau domnului Traian Basescu precum si continutul scrisorilor invocate de presedintele Romaniei ca "tentativa" de a ajunge la Palatul Cotroceni. Scrisoarea personala a fost redactata dupa difuzarea emisiunii "Zece si un sfert" difuzata de postul Realitatea TV in data de 10 ianuarie 2005 si primita la Administratia Prezidentiala in data de 13 ianuarie 2005, in timp ce corespondenta Televiziunii Romane s-a referit la intalnirea unei delegatii a TVR, din care facea parte si domnul Werner Rumphorst - oficial al EBU, cu reprezentanti ai Presedintiei. Se poate remarca faptul ca fara invitatie sau acceptul Presedintiei Romaniei, domnul Valentin Nicolau nu putea patrunde in incinta Palatului Cotroceni. Cu siguranta Serviciul de Protectie si Paza poate oferi detalii despre modul, data, ora etc. cand domnul Valentin Nicolau a fost la Palatul Cotroceni. In cadrul emisiunii de la postul amintit domnul Traian Basescu a facut urmatoarele afirmatii: "Stelian Tanase: Cineva intreaba: ce veti face la radio sau TV, se dau si nume, dar eu nu le dau... sigur este vorba de televiziunea publica... Traian Basescu: in principiu este problema Guvernului sa declanseze procedurile. Voi fi un suporter al ideii ca nu avem dreptul sa modificam legea pentru a schimba oameni. S.T. Sunt de acord, de obicei in Romania stiti cum se face, avem un om ii dam o functie... se da legea si apoi se schimba oamenii... T.B. Trebuie sa respectam termenele date. In acelasi timp, Guvernul are toate parghiile sa ceara si Televiziunii si Radioului respectarea deontologiei profesionale si iesirea din prostitutie..." Mentionam ca SRTv nu se afla in subordinea Guvernului, ci sub controlul Parlamentului. De asemenea, sintagma "iesirea din prostitutie" este o jignire grava la adresa televiziunii publice si a celor aproximativ 3000 de angajati."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.