Crima economica, producerea si traficul de droguri, alaturi de traficul cu fiinte umane reprezinta principalele amenintari la adresa Europei, potrivit raportului anual al Consiliului Europei privind situatia crimei organizate in cele 46 de state memb
Crima economica, producerea si traficul de droguri, alaturi de traficul cu fiinte umane reprezinta principalele amenintari la adresa Europei, potrivit raportului anual al Consiliului Europei privind situatia crimei organizate in cele 46 de state membre, difuzat la Strasbourg, transmite Rompres. Crima economica a devenit o problema majora in numeroase tari din Europa Centrala si de Est. Frauda, coruptia si alte forme ale delicventei in domeniul economic reprezinta principala categorie a cazurilor de crima organizata in tari precum Bulgaria, Estonia, Republica Moldova, Serbia-Muntenegru, Slovacia, dar si in Belgia si Olanda, indica respectivul raport. Produsele crimei economice si pagubele materiale provocate de aceasta depasesc cu mult celelalte forme de criminalitate, subliniaza documentul CE.
In legatura cu producerea si traficul de droguri, raportul anual dat publicitatii la Strasbourg apreciaza ca Europa este piata cea mai lucrativa la nivel mondial: Federatia Rusa - pentru heroina, Spania, Irlanda si Marea Britanie - pentru cocaina, Republica Ceha si Marea Britanie - pentru canabis, Irlanda, Marea Britanie si Danemarca - pentru amfetamine, Irlanda, Republica Ceha si Marea Britanie - pentru ecstasy. In circa o treime din statele membre ale organizatiei, traficul cu droguri este considerat drept activitatea principala a gruparilor si retelelor crimei organizate.
Fiintele umane sunt, de asemenea, exploatate ca marfa de catre retelele de crima organizata, in principal sub forma traficului ilicit de carne vie. Cea mai mare parte a victimelor sunt femei si tinere provenind din alte tari decat cele in care sunt exploatate, raportul CE citand in acest sens Moldova, Romania, Ucraina, Federatia Rusa, Bulgaria, Lituania. In unele tari precum Croatia si Slovenia, traficul ilicit cu persoane reprezinta categoria cea mai importanta a crimei organizate, iar in Marea Britanie este considerata drept principala amenintare. In fine, raportul contine un capitol consacrat cybercriminalitatii, cu o analiza detaliata privind diferitele forme de cybercriminalitate, legatura acestora cu crima organizata si terorismul, impactul asupra societatilor. Documentul recomanda aplicarea la scara larga a Conventiei Consiliului Europei asupra cybercriminalitatii si a Protocolului CE privind lupta impotriva acestui fenomen. Avand in vedere importanta problemei, viitorul raport al CE va fi consacrat crimei economice, o conferinta pe aceasta tema urmand sa fie organizata in septembrie 2005, in Portugalia, se afirma in comunicatul Consiliului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.