In Romania exista 15 organizatii de microfinantare care au format Coalitia de Microfinantare, initiativa sustinuta de Programul pentru Dezvoltarea si Imbunatatirea Activitatii Intreprinderilor Mici si Mijlocii, finantat de USAID. Componenta Coalitia
In Romania exista 15 organizatii de microfinantare care au format Coalitia de Microfinantare, initiativa sustinuta de Programul pentru Dezvoltarea si Imbunatatirea Activitatii Intreprinderilor Mici si Mijlocii, finantat de USAID. Componenta Coalitia de Microfinantare este implementata de CHF International Romania impreuna cu Shorebank Advisory Services.
Institutiile de microfinantare se adreseaza unui numar mare de clienti, aproape 20.000 in 2004, situati atat in zonele urbane, cat si cele rurale, in aproape toate judetele Romaniei si care altfel, nu ar avea acces la servicii financiare. Portofoliul total de imprumuturi al industriei de microfinantare romanesti este de 36 de milioane de dolari si reprezinta mai putin de 10% din nevoia de microcredite estimata a intreprinzatorilor romani.
Intre 26-28 mai se va organiza in Capitala a opta editie a Conferintei Anuale de Microfinantare, care constituie cel mai important eveniment al industriei de microfinantare din regiune. La Conferinta organizata de Centrul de Microfinantare din Polonia in parteneriat cu Coalitia de Microfinantare Romania vor participa mai mult de 400 de experti in microfinantare, reprezentanti guvernamentali, donori si investitori din peste 40 de tari din Europa, Asia Centrala, America Latina etc.
Peste 91% dintre IMM-urile inregistrate in Romania sunt microfirme. Acestea au dificultati majore in a accesa un credit comercial din urmatoarele motive: lipsa unui istoric de creditare; lipsa garantiilor; valorile de credit care sunt prea mici si neeconomice pentru procesare si documentare in sistemul bancar. Piata serviciilor de microfinantare a fost estimata la 500 de milioane de dolari.
Exista si un proiect de lege al societatilor de microfinantare din Romania care are in vedere furnizarea de micro-imprumuturi de pana la 25.000 de euro pentru dezvoltarea unor activitati, afaceri sau proiecte de dezvoltare comunitara, precum si a serviciilor pentru dezvoltare economica a beneficiarilor de microcreditare: consultanta specializata, informatii, servicii de instruire.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.