Patron al bolilor in calendarul popular. Bolile, in special Ciuma, ar fi tinute in lant de Haralambie si trimise de acesta asupra oamenilor care ii nesocotesc ziua. El era invocat in descantecele de alungare a Mortii, Holerei, Samcei si lingoarei. Tr
Patron al bolilor in calendarul popular. Bolile, in special Ciuma, ar fi tinute in lant de Haralambie si trimise de acesta asupra oamenilor care ii nesocotesc ziua. El era invocat in descantecele de alungare a Mortii, Holerei, Samcei si lingoarei. Traditia populara a fost preluata si de iconografia crestina care il reprezinta in icoane tinand in lant si calcand cu picioarele un monstru (Ciuma). Ca personaj profan, Haralambie ar fi fost pastor, motiv pentru care este considerat si patron al animalelor domestice. Actele rituale si practicile menite sa apere oamenii si vitele de imbolnavire si de salbaticiunile padurii difera de la zona la zona: se ajuna, se imparteau pomeni, se stropeau vitele si pomii fructiferi cu agheasma, se faceau farmece si vraji, se interziceau activitatile casnice legate de prelucrarea lanii si pieilor de animale etc.
Reprezentare mitica din Panteonul romanesc, protectoare a pasarilor de padure si femeilor gravide, care a preluat numele si data de celebrare ale Sf. Mucenic Vlasie Episcopul (11 februarie) din Calendarul crestin. La Vlasie se intorc pasarile migratoare, li se deschide ciocul si incep a canta. Vlasie era invocat de agricultori, pentru a le feri holdele de stricaciunile aduse de pasari, si de femeile gravide pentru a naste copii sanatosi si fara malformatii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.