Ministerul Finantelor Publice (MFP) a incheiat cu Fondul International pentru Dezvoltare Agricola (FIDA) un acord de imprumut de 12,4 milioane DST (circa 16,4 milioane de dolari). Circa 11,72 milioane DST (drepturi speciale de tragere) constituie lin
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a incheiat cu Fondul International pentru Dezvoltare Agricola (FIDA) un acord de imprumut de 12,4 milioane DST (circa 16,4 milioane de dolari). Circa 11,72 milioane DST (drepturi speciale de tragere) constituie linie de credit deschisa pentru finantarea proiectelor rurale din zona colinara si de munte din judetele Alba, Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara, Salaj, Sibiu, Valcea, Covasna, Bacau, Suceava, Neamt, Harghita, Buzau si Vrancea, pentru o perioada de aproximativ 20 de ani, conform comunicatului MFP citat de Rompres.
Linia de credit a fost derulata prin BCR, careia i s-a alaturat, din 25 ianuarie 2005, Banca Comerciala Carpatica, cele doua banci asumandu-si riscul de credit agricol. Dobanda aplicabila este dobanda FIDA (2,55% pe an), la care se adauga o marja care reflecta costurile si riscurile implicate.
Prin acest proiect se acorda credite pentru gospodarii, in valoare maxima de 4000 de dolari, destinate in principal investitiilor mici, pentru gospodarie, productie primara si turism. Creditele agricole sunt cuprinse intre 4000 si 10.000 de dolari si sunt destinate productiei primare de marime medie, prelucrarii de marime redusa, activitatilor comerciale si de turism. De asemenea, se acorda credite comerciale/industriale, intre 10.000 si 100.000 de dolari, destinate activitatilor de prelucrare si celor comerciale care utilizeaza forta de lucru si genereaza suport pentru imprumuturile din celelalte categorii.
Activitatile eligibile la finantare sunt imbunatatirea septelului, prelucrarea produselor alimentare, agroturism si industrii rurale, furnizarea de capital circulant pentru intreprinderile productive si finantarea stocurilor pentru comercializarea produselor de larg consum si agroalimentare. (A.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.