Se pare ca ii este sortit Excelentei Sale, domnul Jonathan Sheele, sa spuna raspicat lucruri pe care nu am vrea sa le auzim, nicidecum sa reflectam asupra lor. Nu este prima data cand este nevoit sa ne atraga atentia asupra faptului ca Romania are in
Se pare ca ii este sortit Excelentei Sale, domnul Jonathan Sheele, sa spuna raspicat lucruri pe care nu am vrea sa le auzim, nicidecum sa reflectam asupra lor. Nu este prima data cand este nevoit sa ne atraga atentia asupra faptului ca Romania are inca multe lucruri de rezolvat pentru a fi un membru respectat al Uniunii Europene. Cu gentiletea-i caracteristica, domnia sa aminteste ca avem in continuare si alte probleme, in afara celor 11 conditii des invocate. Si numeste agricultura, mediul, energia, ducand implicit catre cea mai importanta dificultate a tarii noastre: lipsa de competitivitate a economiei romanesti. Cu alte cuvinte, exporturile romanesti vor fi si mai putin atractive dupa aderare, iar pentru comerciantii de la noi va fi mai putin costisitor sa importe decat sa apeleze la furnizori autohtoni. Pentru a echilibra o astfel de balanta, va trebui sa ne bazam inca mult timp pe lucratorii romani din strainatate si sa ne rugam ca ei sa continue sa aduca si sa cheltuie banii in tara.
Sper ca acest discurs, suficient de transant pentru un diplomat, va ajunge la urechile noilor guvernanti, precum si la cele ale oamenilor de afaceri care isi inchipuie ca, dupa 2007, vor mai putea vinde la preturi atat de mici, marfuri atat de proaste. Pentru ca trebuie sa recunoastem ca exporturile noastre se bazeaza in special pe forta de munca ieftina, dupa cum se poate observa cu usurinta diferenta de calitate intre produsele noastre si cele straine. Analizand scolareste, situatia se datoreaza tehnologiilor invechite, calificarii necorespunzatoare, managementului neperformant. Drept pentru care toti politicienii se grabesc sa ne asigure ca vor incuraja necontenit investitiile si modernizarea, ca vor deschide drumul spre perfectionarea personalului, ca vor pune accent pe cresterea calitatii managementului. Vorbe, atata timp cat nu se propun si nu se pun in aplicare masuri ferme pentru punerea in opera a unor astfel de intentii.
Ne cerem iertare, dar economia romaneasca din 2005 seamana teribil cu o batrana obosita, cu pretentii de doamna, dupa o noapte de chef. Probabil ca o comparatie similara l-a facut pe prim-ministrul Tariceanu sa se lege de fardurile exagerate cu care (politica ramane politica, nu-i asa?) vechea guvernare a incercat sa ascunda defectele datorate unei uzuri nemiloase. Nu numai "fostii" au contribuit la masca economiei romanesti, ci o multime de "neutri", incepand cu o parte a presei si terminand cu unele institutii internationale. Este suficient sa recitim arhive de pe Internet si vom vedea cat de multi oameni importanti si credibili s-au aratat impresionati de progresele economice extraordinare ale Romaniei. Pana si bucuria unei cresteri economice constante ne-a fost luata dintr-un foc, in momentul in care s-a pus problema (reala, de fapt) a veridicitatii statisticilor oficiale.
Sa spunem cinstit ca introducerea cotei unice este, cu adevarat, o masura ce poate fi foarte eficienta in relansarea economiei catre atingerea standardelor europene. Diminuarea impozitului duce la profituri mai mari, profituri ce ar putea fi reinvestite pentru modernizare. Sustinem, de asemenea, ca marirea impozitului corespunzator dividendelor, poate contribui la incurajarea investitiilor in tehnologii si/sau resurse umane. Desigur ca nu suntem de acord sa aflam azi ca s-a dublat suma de dat la stat pentru activitatea de anul trecut, dar asta este o gafa despre care vom discuta alta data. Chiar daca avem, ca tot romanul, propria microintreprindere, credem ca majorarea impozitului pe venit este justificata, convinsi fiind ca avantajarea exagerata a unor astfel de firme nu este in regula. Mai ales ca, in cazul in care doresc, aceste intreprinderi pot opta pentru impozitarea profitului. Pe de alta parte, aceste decizii nu sunt suficiente pentru "intinerirea" doamnei despre care vorbim. Este nevoie de o politica transparenta si coerenta de dezvoltare economica, in care cresterea competitivitatii este premiata, iar viitoarele "gauri negre" sunt evitate.
Din pacate, dezbaterile legate de aceste probleme grave si foarte importante pentru viitorul imediat se afla, atunci cand exista, in umbra deasa a celor legate de coruptie, domeniul cel mai "fierbinte" al acestui inceput de legislatura, asemeni ultimelor cateva legislaturi. Am scris si noi, de nenumarate ori de necesitatea reducerii drastice a acestei rusini a Romaniei, dar monopolizarea mediei de catre cazul Mischie ne dovedeste lipsa de seriozitate cu care vrem sa atacam, constructiv, propriile deficiente. Trebuie sa intelegem o data pentru totdeauna ca arestarea lui Mischie este o simpla aplicare a procedurilor legale si nu un eveniment ce ne va deschide calea competitivitatii economice. Diminuarea coruptiei poate elibera resurse suplimentare pentru investitii, dar nu este, nici ea, suficienta.
Avem, asadar, nevoie de vitamine si de miscare, nu de vopsele si fond de ten. Avem nevoie de informatii, si nu de declaratii belicoase ale diversilor politicieni. Avem nevoie de dezbateri aprinse si nu de certuri intre negustori de iluzii. Avem, in sfarsit, nevoie de aplicarea solutiilor si nu de publicarea lor periodica. Pentru ca altfel, ceilalti vor surprinde economia romaneasca nefardata si se vor ingrozi. Iar noi vom fi si mai ingroziti de groaza lor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.