Iosif Constantin Dragan este casatorit si are trei copii. Istoricul locuieste in cea mai mare parte a timpului la Bucuresti sau la Milano.
Este si un prosper om de afaceri recunoscut pe plan international. Grupul de societati condus de Dragan a
Iosif Constantin Dragan este casatorit si are trei copii. Istoricul locuieste in cea mai mare parte a timpului la Bucuresti sau la Milano.
Este si un prosper om de afaceri recunoscut pe plan international. Grupul de societati condus de Dragan a luat nastere in 1948, anul fondarii companiei Butan Gas in Italia, fiind astazi o prezenta importanta in noua tari europene, inclusiv Romania (unde detine o treime din piata de gaz petrol lichefiat GPL) si in Maroc. De asemenea, doua noi terminale de GPL au fost infiintate in Italia, in insula Sardinia, unde Butan Gas este singurul furnizor de GPL, si la Marea Neagra, la Navodari. In total, grupul condus de Dragan a investit in Romania aproximativ 40 de milioane de dolari.
Desi plecat din tara de mai bine de 60 de ani, profesorul Dragan a pastrat legaturi stranse cu Romania, unde a revenit in mod constant pe vremea dictaturii ceausiste si unde isi petrece acum o mare parte din timp. Dedica resurse de timp si financiare importante activitatilor caritabile si promovarii valorilor romanesti in lume, mai ales prin Fundatia Europeana Dragan, fondata in 1968, cu filiale in Roma, Milano, Venetia, Paris, Madrid, Atena, Bucuresti, Timisoara si in orasul natal, Lugoj. De asemenea, nu trebuie uitata nici opera sa istorica, Dragan fiind autorul mai multor lucrari de referina in domeniu. In acelasi timp, Iosif Constantin Dragan este si cel care a inceput, in anul 1998, constructia efigiei regelui dac Decebal. O reprezentare a chipului regelui dac Decebal, efigia este intitulata DECEBALUS REX. Astfel, figura lui Decebal sculptata in stanca, este asezata la varsarea raului Mraconia in Dunare si se poate vedea de pe drumul care leaga Eselnita de Dubova si, de asemenea, poate fi vazuta de pe Dunare. DECEBALUS REX a fost sculptata ca replica la Tabula Traiana, monument ce se afla la cateva sute de metri in aval, pe tarmul sarbesc al Dunarii.
Iosif Constantin Dragan, vazut ca un adevarat "cetatean european", vorbeste sapte limbi, in afara de limba romana, conduce un imperiu al afacerilor extins pe tot continentul si promoveaza ideea de unitate si valori comune europene chiar dinainte de nasterea ideii de Uniune Europeana. In anii '50 a fondat, la Roma, "Miscarea Romana pentru Unitatea Europei". Face parte din categoria oamenilor care evita "luminile rampei", preferand sa pastreze viata sa personala cat mai departe de ochii publicului. De altfel, si in afaceri, asa cum recunoaste intr-o carte autobiografica, prefera anonimatul: actiunile companiilor sale sunt detinute de societati holding fara activitate comerciala, cu rolul de a "depersonaliza actiunile si a le face sa devina anonime".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.