Dupa 10 ani de la infiintarea sa si 7 ani de la lansarea contractelor futures in Romania, Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu este pregatita pentru impactul liberalizarii totale a contului curent. Aceasta va aduce o explozie a contractelor f
Dupa 10 ani de la infiintarea sa si 7 ani de la lansarea contractelor futures in Romania, Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu este pregatita pentru impactul liberalizarii totale a contului curent. Aceasta va aduce o explozie a contractelor futures necesare acoperirii riscurilor valutare si fluctuatiilor preturilor actiunilor. "Chiar daca ne-am lovit de numeroase greutati, am reusit sa le depasim creand o adevarata piata la termen romaneasca, a declarat Teodor Ancuta, presedintele Bursei (foto). Fiind o initiativa privata suta la suta, am ajuns dupa 10 ani, sa ramanem singura bursa autorizata de CNVM, devenind o componenta indispensabila a mediului economic."
Piata valutara si cea de capital au devenit imprevizibile pe termen scurt, ceea ce impune acoperirea riscurilor (hedging). Asa cum s-a vazut, in ultimele zile, cursul monedei nationale a crescut, dar a si scazut cu peste o mie de lei. Asemenea fluctuatii pun in pericol activitatea companiilor care desfasoara activitati de comert exterior, care ar putea fi depasit cu usurinta prin transferul riscurilor in piata futures, prin asigurarea unui curs de schimb prestabilit cu costuri mult reduse comparativ cu contractele forward bancare. De exemplu, costurile in piata futures se reduc la maximum 5% din suma acoperita, inclusiv comisioanele si marja de garantie, fata de garantia solicitata de banci, de 15 - 20% din valoarea importului sau exportului. Acelasi lucru il putem spune si despre evolutia preturilor actiunilor, posesorii de portofolii putand realiza arbitraj intre preturile de pe cele doua piete (Bursa de valori si cea din Sibiu). De exemplu, investitorii au putut obtine profituri (randamente) lunare de 10%, care depasesc cu mult orice alt tip de plasament, cu un risc aproape nul.
"In iulie 1997, in momentul lansarii contractelor futures, am fost priviti cu o oarecare doza de scepticism, a explica Ancuta. Am crezut ca o piata necunoscuta in Romania va reusi sa se dezvolte. Acest lucru s-a intamplat si astazi scepticii trebuie sa admita ca s-au inselat. Progresele inregistrate ne indreptatesc sa credem ca distanta fata de marile burse se va micsora si ca vom continua pe acelasi trend ascendent. Suntem pregatiti pentru fuzionarea cu Bursa de Valori si pentru reaparitia, la Braila, a Bursei Cerealelor".
"Fuziunea cu bursa din Sibiu va contribui la consolidarea pietei de capital romanesti si la cresterea dimensiunilor acesteia, prin diversificarea portofoliului de instrumente derivate, a subliniat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori. Vom obtine o concentrare a ofertei pietei, binevenita in contextul liberalizarii totale a contului de capital. In momentul integrarii in Uniunea Europeana, piata de capital romaneasca va atinge masa critica, putand deveni una din cele mai importante piete din regiune". (A.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.