Calin Popescu Tariceanu a devenit presedinte plin al PNL, dupa ce Congresul partidului l-a investit ieri in aceasta functie. O data cu alegerea lui Tariceanu, cei peste 1200 de delegatii au stabilit echipa de conducere a partidului pentru urmatorii p
Calin Popescu Tariceanu a devenit presedinte plin al PNL, dupa ce Congresul partidului l-a investit ieri in aceasta functie. O data cu alegerea lui Tariceanu, cei peste 1200 de delegatii au stabilit echipa de conducere a partidului pentru urmatorii patru ani. Componenta Biroul Permanent Central al PNL, propusa de Tariceanu si parafata de Congres, este urmatoarea: vicepresedinti - Gheorghe Flutur, Puiu Hasotti, Teodor Melescanu, Mona Musca, Dan Radu Rusanu; membri BPC - Cristian Boureanu, Cristian David, Titus Gheorghiof, Adrian Iorgulescu, Eugen Nicolaescu, Ionut Popescu, Raluca Turcan si Mihai Voicu. Membri supleanti sunt: Mircea Cinteza, Adrian Cioroianu si Mihai Razvan Ungureanu. Conform previziunilor, Tariceanu a fost singurul candidat la sefia partidului. "Rebelul" Viorel Catarama, care in urma cu o zi dadea drept probabila candidatura sa, a renuntat. La lucrarile Congresului, tema fuziunii PNL-PD a fost trecuta in planul doi. Iar posibilitatea ca formatiunea rezultata din infratirea liberalilor cu democratii sa adere la Partidul Popular European a devenit si mai indepartata. In acest sens, liberalii europeni invitati la Congres au fost fermi. Mesajul lor: ramaneti in familia liberalilor si preocupati-va de actul de guvernare, intrucat aveti de scos de sub covor "gunoiul" lasat de PSD. (M. TOADER)
Lucrarile Congresului au inceput cu mesajele partenerilor de coalitie. Reprezentantul PD, vicepresedintele Adriean Videanu a afirmat in discursul sau ca Alianta DA este "garantia viitorului european al Romaniei". "Nu trebuie sa tradam increderea electoratului. Alianta poate fi un exemplu de democratie, ce promoveaza interesul national mai presus decat cel de grup", a spus Videanu. El a explicat ca liderul interimar al PD, Emil Boc, nu a putut veni la congresul PNL intrucat se afla in Germania, la München. Reprezentantul UDMR, Peter Eckstein Kovacs, a afirmat, in cuvantul sau, ca "alegerile din 2004 au fost castigate de ideile liberale", iar el se simte acum "un cetatean al Romaniei mult mai mandru decat inainte de alegeri". "UDMR va fi un partener de incredere in coalitia guvernamentala. Ne leaga de PNL doctrina economica. Privim cu mare incredere formatiunea liberala care, prin traditie, are deschidere catre minoritati", a adaugat Eckstein. Liderul PUR, Dan Voiculescu si-a inceput discursul salutandu-l pe Theodor Stolojan, spunand ca acesta este un om pe care il respecta foarte mult. "Daca ar fi depins de el, am fi fost de mult impreuna", a spus Voiculescu in aplauzele celor prezenti. Delegatii prezenti l-au aplaudat, in picioare, mai multe minute, pe fostul presedinte, Stolojan aflandu-se in acel moment la prezidiu. "Mi-ar placea ca in viata politica sa-si faca loc respectul fata de cuvantul dat. Interesul nostru este sa asiguram o guvernare eficienta. Interesul national este sa fim impreuna, pentru a asigura o stabilitate", a continuat Voiculescu. El le-a mai cerut acestora sa incerce sa nu se certe, in teritoriu, cu ceilalti membri ai coalitiei, pe motiv ca "jocurile politicianiste nu sunt importante". Societatea civila a fost reprezentata de liderul Aliantei Civice, Serban Radulescu Zoner. Acesta si-a exprimat, in fata Congresului, opinia cu privire la fuziunea PNL-PD. "Sa nu se faca o fuziune pripita cu PD", i-a indemnat el pe liberali. De asemenea, Zoner a facut apel la reprezentantii PNL din Guvern sa faca tot posibilul pentru a-i elimina pe fostii securisti din viata publica, un pas esential fiind asigurarea accesului la dosarele fostei politii politice.
Stolojan sustine fuziunea PNL-PD
Fostul presedinte al PNL, Theodor Stolojan, s-a exprimat - cu prilejul lecturarii raportului de activitate al partidului pe ultimii patru ani - in favoarea fuziunii cu PD. Stolojan a mentionat insa ca acest demers nu se poate face "prin forta, ci prin discutii intre liderii celor doua partide". "Punctul meu de vedere este in favoarea realizarii fuziunii PNL-PD. Exista doua argumente in favoarea acestei idei. Primul tine de ideologie si porneste de la faptul ca in prezent conteaza valorile, iar orice partid doreste apropiere de alt partid, din aceasta perspectiva", a spus Stolojan. El a adaugat ca al doilea argument tine de pragmatism. "Avem nevoie de o forta puternica, cu stabilitate interna, pentru ca drumul Romaniei va fi greu, de acum inainte. Dar o decizie privind fuziunea nu se poate lua prin forta, ci prin discutii intre liderii celor doua partide", a subliniat Stolojan. El a apreciat ca cei doi parteneri din Alianta DA va trebui sa analizeze "fara patimi" si sa decida care dintre optiunile aflate in dezbatere - mentinerea Aliantei in forma actuala, fuziunea sau alta cale - raspunde cel mai bine cerintelor actuale si de perspectiva".
Dupa ce si presedintele interimar al PNL si-a prezentat raportul de activitate, conducerea liberalilor, formata din Theodor Stolojan, Calin Popescu Tariceanu, Mona Musca, Gheorghe Flutur, Teodor Melescanu si Paul Pacuraru si-au depus mandatele, in fata Congresului. Lucrarile au fost conduse, in continuare, de un prezidiu format din membrii Senatului PNL, Mircea Ionescu Quintus, Radu Campeanu si Constantin Balaceanu Stolnici, precum si doi dintre cei mai tineri parlamentari PNL - Cristian Busoi si Cristian Adomnitei.
Pozitia lui Catarama
Au urmat dezbaterile asupra proiectului de Statut si, o data cu ele, primele controverse. Viorel Catarama, Crin Antonescu si Valeriu Stoica si-au exprimat dezacordul fata de acest document. Dupa ce Tariceanu a prezentat modificarile la Statut, a luat cuvantul Viorel Catarama. Acesta a prezentat doua dintre cele sase puncte ale unei motiuni pe care acesta intentioneaza sa o prezinte in a doua zi a Congresului PNL. Cele doua puncte se refera la mentinerea votului uninominal pentru echipa de conducere si realizarea unei fuziuni PNL-PNTCD, urmata de aderarea la PPE. Crin Antonescu a vorbit, la randul sau, despre noul statut, spunand ca documentul propus de Tariceanu imparte conducerea partidului in "Divizia A si Divizia B", prin introducerea celor doua organisme de conducere, respectiv BPC si Comitetul Executiv. Deputatul liberal a spus ca aceasta impartire injusta a conducerii partidului nu este facuta de Tariceanu, ci de "functia de prim-ministru". Antonescu considera ca noul statut va promova principiul "intrarii in gratiile sefului". "Eu nu voi putea vedea in acesti oameni conducerea legitima a PNL, ci doar un alai al unei functii", a spus Antonescu.
Stoica il critica pe Tariceanu
Fostul presedinte Valeriu Stoica a declarat, pe aceeasi tema, ca "forta unui partid nu sta in functii si persoane, ci in ideile si proiectele pe care le promoveaza". "Pentru a putea guverna, PNL are nevoie de o viziune pentru el insusi. Ma asteptam sa dezbatem aceste lucruri la congres. Dar, probabil, grija pentru guvernare a facut sa se scurteze Congresul, iar dezbaterea pe motiuni sa se faca in cea de-a doua zi cand, probabil, multi din aceasta sala vor fi in tren, spre casa", a completat Stoica. El a prezentat doua amendamente la noul statut. Ambele se refereau la eliminarea din document a prevederilor legate de alegerea, in bloc, a membrilor echipelor de conducere, la nivel central si local. Ludovic Orban a afirmat, in timpul dezbaterilor ca, desi i se intampla foarte rar, sustine propunerile lui Valeriu Stoica. "Delegatii la Congres trebuie sa decida conducerea partidului, pentru ca ei isi vor asuma raspunderea, ca partid, pentru activitatea unui Guvern condus de un liberal", a subliniat Orban. Ultimul dintre delegati care au vorbit pe tema statutului, a fost Valentin Ionescu. El a spus ca noul sistem de conducere, impus de Tariceanu, este nedemocratic, iar structurile de la varful partidului au atributii confuze.
Dispute la varf
In finalul dezbaterilor, Quintus a supus aprobarii Congresului doar amendamentul lui Catarama privind fuziunea cu PNTCD, propunerea fiind respinsa, intrucat a obtinut numai trei voturi. Celelalte amendamente, formulate de Valeriu Stoica, Crin Antonescu, Valentin Ionescu nu au mai fost supuse votului delegatilor. Quintus a explicat ca va cere vot numai pe proiectul lui Tariceanu, iar daca acesta va fi respins, va supune atentiei delegatilor fiecare amendament prezentat.
Anuntul presedintelui de sedinta a fost respins de Stoica. Fostul presedinte a cerut din sala sa se supuna la vot fiecare dintre amendamentele la statut, insa Quintus a spus ca acest lucru s-a facut la Delegatia Permanenta. Calin Popescu Tariceanu a apreciat, inaintea exprimarii votului, ca aceia care au avut comentarii la adresa statutului propus de el ar fi trebuit "sa munceasca mai mult macar cu zece la suta fata de cat de frumos au vorbit". Tariceanu a spus ca partidul are nevoie de disciplina, rigoare si unitate. "In formarea echipei de conducere am tinut cont de capacitatea organizatorica si politica a celor pe care i-am ales. Nu sunt prietenii mei politici sau rudele mele", a mai spus liderul PNL.
Statutul "Tariceanu", aprobat
In cele din urma, cei aproape 1200 de delegati la Congresul PNL au adoptat, vineri, proiectul de statut propus de Calin Popescu Tariceanu. Statutul a fost adoptat cu majoritate de voturi, existand 209 voturi "impotriva" si 28 de abtineri. De acum incolo, liberalii vor avea la varf un Biroul Permanent Central (fostul Birou Executiv) si un Comitet Executiv. Biroul Permanent Central (BPC) va avea 13 membri, dintre care cinci vor fi vicepresedintii PNL, plus trei supleanti, plus presedintele partidului. Comitetul Executiv, care va reuni membrii BPC plus inca 13 persoane alese uninominal de Congres se va intregi in a doua zi a lucrarilor forului suprem.
BPC a fost ales ieri seara. Calin Popescu Tariceanu a fost singurul liberal care si-a depus candidatura la presedintia partidului, el fiind propus de presedintele de onoare, Mircea Ionescu Quintus. Echipa lui Tariceanu pentru Biroul Permanent Central (BPC) este urmatoarea: vicepresedinti - Gheorghe Flutur, Puiu Hasotti, Teodor Melescanu, Mona Musca, Dan Radu Rusanu; membri BPC - Cristian Boureanu, Cristian David, Titus Gheorghiof, Adrian Iorgulescu, Eugen Nicolaescu, Ionut Popescu, Raluca Turcan si Mihai Voicu. Membri supleanti sunt: Mircea Cinteza, Adrian Cioroianu si Mihai Razvan Ungureanu. Catarama nu a mai candidat la prima functie in partid.
Astazi, liberalii isi vor alege reprezentantii in posturile ramase neocupate in Comitetul Executiv, vor asculta si dezbate motiuni, proiecte si rezolutii, dupa care vor pleca acasa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.