Emirul Qatarului a anuntat recent ca s-a hotarat sa vanda controversatul post de televiziune Al-Jazzera, considerat de unii drept un adevarat CNN al lumii arabe, iar de altii drept un primejdios instrument de propaganda anti-americana. Incontestabile
Emirul Qatarului a anuntat recent ca s-a hotarat sa vanda controversatul post de televiziune Al-Jazzera, considerat de unii drept un adevarat CNN al lumii arabe, iar de altii drept un primejdios instrument de propaganda anti-americana. Incontestabilele performante jurnalistice au adus postului recorduri de audienta (o medie zilnica de 40 de milioane de telespectatori), dar nu si incasari pe masura. Publicitatea se lasa asteptata, desi sondajele de opinie arata ca Al-Jazeera este televiziunea care se bucura de cea mai mare popularitate in spatiul arab. De ce? Pentru ca multi oameni de afaceri se tem sa-si faca reclama la un post care supara autoritatile. Si nu doar pe cele de la Washington. Si guverne din lumea musulmana (Egipt, arabia Saudita) s-au aratat extrem de deranjate de anumite materiale difuzate de Al-Jazeera. Totusi, decizia de a vinde postul a fost determinata de presiunile Administratiei Bush, a dezvaluit cotidianul "New York Times", citand oficialitati americane, dar si responsabili din Qatar. Potrivit acestora, Al-Jazeera a devenit, in ultimii ani, principalul factor de tensiune intre Washington si Doha. O sursa de probleme la care seicul Hamad bin Khalifa al Thani doreste sa renunte.
In lumea araba, Al-Jazeera este lider de necontestat pe piata audiovizualului, insa numele postului este deja celebru pe intreaga planeta. Canale de stiri prestigioase, cum ar fi BBC si CNN, preiau frecvent materiale difuzate de televiziunea din Qatar. "Exclusivitati" la care numai Al-Jazeera are acces. Postul si-a castigat notorietatea internationala dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, cand Osama ben Laden a devenit, peste noapte, inamicul public numarul unu al lumii civilizate. Avand pe urmele sale cea mai puternica forta militara din istorie, plus toate serviciile secrete occidentale, liderul Al-Queda a reusit pana acum sa ramana de negasit. Nimeni nu sa stie unde se afla. Al-Jazeera este singura institutie de presa care pare sa pastreze un canal de comunicare cu cel mai vanat terorist al momentului. In ultimii ani, mesajele lui ben Laden au ajuns la cunostinta opiniei publice numai prin intermediul postului de televiziune din Qatar. Acesta a fost, de altfel, si primul motiv de nemultumire pentru Administratia Bush. Casa Alba a cerut tuturor retelelor audiovizuale sa se abtina de la a mai difuza discursurile inregistrate de liderul Al-Queda, de teama ca acestea sa nu contina anumite "parole", cuvinte-cheie care sa aiba, pentru teroristi, semnificatii ascunse.
Pe masura ce lumea araba a capatat o importanta mai mare in agenda Washingtonului, Al-Jazeera a devenit din ce in ce mai incomoda. Tensiunile s-au amplificat exponential odata cu invadarea Irakului. Reportajele prezentate de televiziunea din Qatar nu erau catusi de putin pe placul autoritatilor americane, care sustineau ca irakienii ii primesc cu flori pe "soldatii eliberatori". Al-Jazeera arata, insa, o cu totul alta realitate: orase distruse de bombe, copii sfartecati de explozii si femei plangand dupa rudele disparute. Aceeasi televiziune a prezentat primele informatii despre izbucnirea insurgentei irakiene, dupa ce, la 1 mai 2003, Presedintele Bush declarase incheierea razboiului. Tot aici au fost difuzate primele imagini cu civili rapiti de fortele de rezistenta. Un adevarat scandal au provocat la Washington reportajele realizate la Fallujah, la inceputul lui 2004, de jurnalistul Ahmed Mansour, care a documentat pentru Al-Jazeera un asalt american asupra orasului rebel. Mult mai "inofensiv" decat cel al atacului final, din noiembrie anul trecut. La acesta din urma, insa, presa nu a putut asista.
Presiunile americane
Administratia Bush nu si-a ascuns ostilitatea fata de Al-Jazeera, plangandu-se autoritatilor de la Qatar cu privire la politica editoriala a postului, care ar difuza informatii "inflamante, interpretabile si, uneori, de-a dreptul false", mai ales cu privire la Irak. Subiectul a fost reluat, pe rand, de vicepresedintele Dick Cheney, de secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, de secretarul de Stat, Colin Powell, si de succesoarea acestuia, Condoleezza Rice. Au urmat apoi primele represalii: Qatarul nu a fost invitat sa participe, vara trecuta, la summitul din Georgia, dedicat viitorului democratiei in Orientul Mijlociu.
Un diplomat arab, citat de "New York Times" considera ca presiunile americane menite sa reduca la tacere Al-Jazeera dovedesc ipocrizia presedintelui Bush, care se lauda ca doreste sa aduca libertatea si democratia in tarile musulmane.
Ingroziti de recrudescenta fara precedent a sentimentelor antiamericane in lumea araba, autoritatile americane nu isi pot permite sa ignore impactul postului din Qatar, care se bucura de audinta si credibilitate intr-o zona pe care Statele Unite incearca zadarnic sa o influenteze mediatic. In urma cu doi ani, americanii si-au deschis propriul lor post de televiziune pan-arab, Al Hurra, sperand sa concureze cu Al-Jazeera. Fara succes. In ciuda bugetelor generoase, Al-Hurra nu a reusit sa cucereasca publicul. Al-Jazeera a ramas principala sursa de informatii pentru lumea araba, chiar si dupa ce echipele postului au fost alungate, vara trecuta, din Irak. Aceasta a fost una dintre primele masuri adoptate de guvernul interimar instalat la Bagdad de americani.
Emirul din Qatar isi ia mana de pe Al-Jazeera
Responsabilii Al-Jazeera resping vehement acuzatiile potrivit carora postul ar face in mod deliberat propaganda antiamericana. Ei sustin ca incearca sa prezinte realitatea asa cum este si ca niciodata nu au ezitat sa prezinte si punctul de vedere al Washingtonului. Uneori, insa, acesta a fost greu de obtinut, oficialitatile americane nedorind sa comenteze anumite materiale. Pentru echilibru, insa, au fost transmise cu regularitate conferinte de presa ale unor responsabili de la Pentagon. Insusi Donald Rumsfeld, secretarul american al Apararii, a acordat un lung interviu - difuzat integral - postului Al-Jazeera. La fel a facut si Colin Powell, pe vremea cand mai era inca secretar de Stat.
Ahmed Sheikh, directorul de stiri al postului, a explicat pentru "New York Times": "Intelegem ca americanii nu sunt incantati de politica noastra editoriala. Dar nu ne vom transforma in purtatorul de cuvant al nimanui. Suntem independenti si impartiali. Guvernul din Qatar nu a exercitat niciodata presiuni asupra noastra pentru a ne schimba abordarea jurnalistica."
Seicul Hamad bin Khalifa s-a saturat, insa, sa fie tras de urechi de Washington de dragul Al-Jazeera. Postul nu a fost desfiintat, dar a fost scos la vanzare. Nu se stie, deocamdata, cine ar dori sa-l cumpere. Anul trecut, Al-Jazeera a avut un buget de 120 de milioane de dolari, din care 40 au fost subventie de stat. Un post care "supara" autoritatile nu are sanse sa primeasca multa publicitate in lumea araba. De aici incasarile mult sub asteptari.
"Este trist faptul ca popularitatea de care se bucura Al-Jazeera nu a adus si publicitatea pe care o merita", a declarat pentru "New York Times" purtatorul de cuvant al postului, Jihad Ballout. El a explicat: "Familiile de negustori care controleaza economic zona Golfului Persic se tem ca nu si-ar putea mentine pozitiile daca nu pastreaza relatii cordiale cu autoritatile." In aceste conditii, nu este de mirare ca, deocamdata, cumparatorii nu se inghesuie sa liciteze pentru Al-Jazeera.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.