Serviciul de Protectie si Paza a dat curs unei solicitari primite din partea Organizatiei Natiunilor Unite de a trimite o echipa de agenti care sa asigure protectia unor reprezentanti ONU aflati in Afganistan. Potrivit colonelului Constantin Dobre, p
Serviciul de Protectie si Paza a dat curs unei solicitari primite din partea Organizatiei Natiunilor Unite de a trimite o echipa de agenti care sa asigure protectia unor reprezentanti ONU aflati in Afganistan. Potrivit colonelului Constantin Dobre, purtatorul de cuvant al SPP, "institutia noastra a primit o solicitare din partea Secretariatului ONU - Departamentul Operatiuni de Mentinere a Pacii (DPKO) - pentru constituirea unei echipe de 12 agenti de protectie apropiata care sa participe la misiuni in afara teritoriului national". In urma aprobarii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, o echipa desemnata de Serviciul de Protectie si Securitate al ONU a fost la Bucuresti si a evaluat personalul propus pentru aceasta misiune. Ofiterii si subofiterii care vor participa la misiune o fac pe baza de voluntariat, acestia urmand un program intensiv de pregatire in cadrul Centrului de Pregatire Profesionala a personalului SPP. Colonelul Dobre ne-a declarat ca cei 12 agenti "vor asigura protectia inaltului reprezentant al Secretarului General al ONU in cadrul misiunii din Afganistan (UNAMA). Durata misiunii este de sase luni, cu posibilitatea prelungirii ulterioare a acesteia".
SPP-istii selectionati pentru aceasta misiune au varste cuprinse intre 28 si 41 de ani si grade de la plutonier la locotenent colonel. Pe timpul cat indeplinesc aceste misiuni, ei sunt detasati la ONU, unde au calitatea de functionari internationali ai organizatiei si isi desfasoara activitatea in conformitate cu Statutul si Regulamentul personalului Natiunilor Unite. Purtatorul de cuvant al SPP a mai spus ca "personalul SPP participant la aceste misiuni este salarizat ONU, iar in tara primeste drepturile banesti prevazute pentru astfel de situatii (detasare). Datele referitoare la salarizare si asigurari de sanatate si de viata sunt gestionate de Secretariatul ONU si sunt confidentiale."
Colonelul Dobre a adaugat ca cei selectionati au "intre patru si sapte ani de experienta practica si recenta in executarea si conducerea misiunilor de protectie apropiata, experienta si aptitudini bune in folosirea armelor specifice protectiei apropiate, a mijloacelor de comunicatii, a sistemelor de supraveghere, precum si de conducere a autovehiculelor, capacitatea de a elabora si implementa planuri de protectie apropiata a persoanelor, de asigurare a securitatii obiectivelor si a transporturilor si capacitatea de a lua decizii rapide cu o marja minima de eroare in situatii extrem de tensionate."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.