Aspirina este medicamentul-minune folosit pentru a trata orice, de la mahmureala la atacuri de cord, iar in Marea Britanie se sarbatoresc o suta de ani de la aparitia ei in farmacii. Este atat de folosita incat, nu este de mirare ca filozoful spaniol

Aspirina este medicamentul-minune folosit pentru a trata orice, de la mahmureala la atacuri de cord, iar in Marea Britanie se sarbatoresc o suta de ani de la aparitia ei in farmacii. Este atat de folosita incat, nu este de mirare ca filozoful spaniol Jose Ortega y Gasset a numit secolul al XX-lea "epoca aspirinei". Iata cateva lucruri mai putin cunoscute despre acest medicament. 4 Desi nu sub forma pe care o cunoastem noi, aspirina e folosita de mii de ani. Vechii egipteni utilizau frunze de vasc uscate pentru a trata durerile musculare. Hipocrate, parintele grec al medicinei moderne, recomanda ceaiul de coaja de salcie pentru a alina durerile facerii. Ambele contin acid salicilic, principalul component al aspirinei.

* Primul studiu clinic al aspirinei a fost condus de reverendul Edward Stone, din Chipping Norton, Oxfordshire, in 1763.



Pastila se vinde de un secol in farmacii

* Salicilatul de sodiu, o prima versiune a aspirinei, a fost creat in 1859, dar provoca voma si irita gura, gatul si stomacul. Primii care au creat aspirina asa cum o cunoastem astazi au fost germanii. Felix Hoffman, un farmacist de 29 de ani de la compania Bayer, e creditat cu inventarea compusului in 1897. Acesta a creat medicamentul pentru a-si ajuta tatal care suferea de artroza. Hoffman senior a fost primul care a incercat noul medicament. Descoperirea lui Hoffman a fost la un pas de a fi abandonata, dupa ce directorul Bayer, Heinrich Dreser, a declarat ca nu are nici o calitate dupa ce a testat-o pe broaste.

* Aspirina a devenit un succes instantaneu dupa ce a fost botezata astfel in 1899. A fost primul medicament vandut sub forma de tableta in loc de praf si a inceput sa fie distribuit in farmaciile britanice din 1905. Hoffman nu a avut niciodata vreun castig de pe urma inventiei sale, pentru ca substanta activa din aspirina era deja cunoscuta. Dreser, in schimb, a castigat o avere. Unii istorici cred insa ca adevaratul inventator al aspirinei a fost seful lui Hoffman, Arthur Eichengrun, dar ca nazistii au ascuns acest lucru pentru ca era evreu. Bayer e si azi posesorul drepturilor asupra marcii in 80 de tari.

* Primul film pe care l-au vazut multi oameni a fost o reclama pentru aspirina. in epoca interbelica, Bayer trimitea camioane cu proiectoare de film si megafoane in toata lumea pentru a-i face reclama.

* in 1950, aspirina era cel mai bine vandut medicament, insa in deceniul urmator a fost depasit, deoarece s-a descoperit ca provoca hemoragii gastrointestinale la 6% dintre pacienti. in anii '70, Sir John Vane a descoperit ca aspirina reduce riscul crearii cheagurilor de sange, lucru pentru care a obtinut Premiul Nobel pentru medicina. Aspirina mai e folosita ca tratament pentru accidente cerebrale, tromboze, dementa, cataracta, mahmureala si reduce riscul aparitiei anumitor forme de cancer.



A ajuns si pe Luna

Anual, se consuma 100 de miliarde de aspirine in toata lumea: britanicii o dizolva in apa, americanii inghit tabletele intregi, iar italienii le prefera pe cele efervescente, in timp ce francezii si le administreaza sub forma de supozitoare. Medicamentul a ajuns si pe Luna, luat de Neil Armstrong pentru a combate durerile musculare si de cap pe care le aveau membrii echipajului Apollo.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.