Eurodeputatul olandez Arie Oostlander, din partea Partidului Popular European, arunca in aer in ianuarie anul trecut guvernarea PSD cu o singura fraza recomandand "Comisiei Europene si Consiliului European sa suspende negocierile de aderare cu Romani
Eurodeputatul olandez Arie Oostlander, din partea Partidului Popular European, arunca in aer in ianuarie anul trecut guvernarea PSD cu o singura fraza recomandand "Comisiei Europene si Consiliului European sa suspende negocierile de aderare cu Romania, in forma lor prezenta, in scopul de a da intreaga prioritate ghidarii acestei tari spre stabilirea suprematiei legii, care este cel mai important dintre criteriile politice de la Copenhaga". Recomandarea lui Oostlander de suspendare a negocierilor de aderare cu Romania a constituit o premiera la nivel european si a dezlantuit un cutremur de amploare pe scena politica romaneasca.
Deputatul european Arie Oostlander atragea atentia Romaniei ca "daca nu se schimba profund, pentru a respecta principiile unui stat de drept, poate sa uite de aderarea la Uniunea Europeana". "Situatia statului de drept nu numai ca nu s-a imbunatatit, dar s-a deteriorat de-a dreptul. Nu putem sa acceptam acest lucru", a mai aratat deputatul olandez crestin-democrat Arie Oostlander. Principala ingrijorare a deputatului conservator olandez era "coruptia, fenomen dureros care s-a raspandit la toate nivelurile". Referitor la administratia de la Bucuresti, deputatul european afirma ca "intreaga administratie publica este stricata de coruptie. In aceste conditii, este dificil pentru Romania sa faca progrese". Oostlander si-a exprimat ingrijorarea fata de situatia copiilor orfani, dar si fata de "casatoriile intre copii" si a spus ca "jurnalistii care critica Guvernul nu sunt in siguranta". In opinia lui Oostlander, suspendarea negocierilor era un mijloc de a exercita presiuni asupra Guvernului de la Bucuresti, pentru a remedia aceste probleme.
Conservatorul olandez Arie Oostlander "a pus degetul pe rana", comenta in acea perioada baroneasa Emma Nicholson, autoarea unui raport extrem de critic despre situatia pregatirilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.
Baroneasa Emma Nicholson, vicepresedinta Comitetului pentru Afaceri Externe a Parlamentului European si raportor pentru Romania la acea data, pregatise un raport extrem de critic fata de regimul de la Bucuresti. Guvernantilor romani li se reprosa traficul de copii orfani, nerespectarea libertatii presei si a statului de drept, lipsa de masuri pentru combaterea coruptiei. Baroneasa Nicholson se referea la intalnirile cu oficialii romani ca la "un dialog al surzilor". Guvernantii romani afirmau la Bucuresti ca negocierile merg cat se poate de bine, fiind vorba doar de exagerari ale presei. Pe de alta parte, sedintele PSD puneau la cale folosirea serviciilor secrete pentru urmarirea celor care creau probleme la Bruxelles.
In discutiile purtate inainte de dezbaterea raportului Nicholson majoritatea membrilor Comisiei pentru Afacerile Externe din Parlamentul European condusa de Elmar Brok isi exprimasera deja parerea ca negocierile cu Romania ar trebui "reprogramate", sau "reorientate", un eufemism mai acceptabil decat "suspendate". Pana la urma termenul de "suspendare" a negocierilor de aderare a fost scos din raportul Nicholson.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.