Stenogramele PSD dezvaluie abordarea integrarii europene a Romaniei: ministrul Farcas in calitate de "paj" - "ii facea nu stiu ce frantuzoaicei la Sinaia", aici fiind vorba de ministra franceza a Afacerilor Europene, iar Ioan Mircea Pascu recomanda f
Stenogramele PSD dezvaluie abordarea integrarii europene a Romaniei: ministrul Farcas in calitate de "paj" - "ii facea nu stiu ce frantuzoaicei la Sinaia", aici fiind vorba de ministra franceza a Afacerilor Europene, iar Ioan Mircea Pascu recomanda folosirea "serviciilor" pentru o integrare de succes. Redam mai jos dialogul liderilor PSD din perioada crizei Oostlander.
Dl. Adrian Nastase: Bun, mai departe. Stadiul negocierilor cu Uniunea Europeana. Povestea cu Uniunea Europeana si amendamente si nu stiu mai ce. Ce anume? Da, poate. Nu stiu daca e cazul deocamdata, trebuie vazut, insa, ceea ce am observat, Vasile Puscas si Sasa Farcas au disparut in peisaj si cel care s-a dus la Bruxelles a discutat despre amendamente, a facut declaratii, a fost Geoana. Ne place, nu ne place, asta a fost situatia, ca nu i-am vazut. A fost si Sasa Farcas (Alexandru Farcas, ministrul Integrarii Europene) la Sinaia, a venit cu frantuzoaica (Noelle Lenoir, ministrul francez al Afacerilor Europene), a condus-o pe frantuzoaica, nu stiu ce i-a mai facut frantuzoaicei. E foarte bun, dar Sasa a fost doar paj. Da. Am rugat-o eu sa... Nu, nu, problema este daca ministrul Integrarii Europene, in momentul in care discutam despre integrarea europeana, despre amendamente si alte povesti, trebuie sa iasa si el in public sau sta doar la televizor si la fel si negociatorul sef. E o chestiune de principiu, daca la bataie ies si ministrii respectivi sau numai ministrul de Externe? Pentru ca, pana la urma...
Dl. Vasile Puscas: Imi pare rau, dar vineri am fost primul care am iesit. Am iesit de la bataie atat timp cat am fost cu doamna Lenoir (Noelle, ministru francez, "frantuzoaica" despre care se vorbeste in paragraful anterior - n.red.), atata tot. Pe urma, pana seara, am fost tot pe televiziuni, pe radiouri, pe agentii.
Dl. Adrian Nastase: Si Sasa Farcas?
Dl. Vasile Puscas: El a fost prins, intr-adevar, a fost prins pana seara cu...
Dl. Adrian Nastase: Trebuie iesit...
Dl. Vasile Puscas: Abia de-acuma se...
Dl. Adrian Nastase: Trebuie sa vedem foarte atent. E o batalie destul de complicata. Maine o sa mearga si Tiriac, se intalneste cu madame Nicholson, o sa-i trimit o scrisoare. Este o batalie foarte dura, pentru ca sunt diferite categorii de interese. Grupurile parlamentare sunt importante. Da, Viorel.
Dl. Viorel Hrebenciuc: Am vorbit vineri cu astia de la liberali si astazi ma intalnesc iar cu ei. Am vazut si iesirea lui Stolojan, dar cel cu care am vorbit a fost Tariceanu. Si o sa mai vorbesc azi si cu Vlad Popa. I-as trimite maine chiar acolo, daca maine este sedinta grupului parlamentar liberal si poate mai facem o actiune cum am mai facut o data. Eu nu as vrea sa iasa ca Oostlander o pune in numele grupului liberal, nu spune ca e a lui personala. Dv. l-ati primit pe Watson, ati facut niste gesturi fata de ei cand a fost Watson aici, deci ar putea s-o intoarca si ei acolo in grup, mai ales ca ei, de acuma o dau pe Justice... ori noi, in Comitetul parlamentar mixt, Romania-Uniunea Europeana am dezbatut subiectul asta. Chiar cei care au sustinut raportul au fost chiar cei de la liberali, le-am cerut lor sa sustina raportul in numele delegatiei romane. Recomandarile Comitetului parlamentar mixt le-a facut. Noi suntem acuma in Road-map pe termene, nu avem nici o actiune cu care sa fim in afara termenelor la acest capitol si ei acuma amesteca, pleaca de la adoptii si ajung la probleme interne.
Dl. Adrian Nastase: Si adoptiile nu mai sunt.
Dl. Viorel Hrebenciuc: Pai sigur ca da. Va arat subiect dezbatut care este pus in grafic si avem pana in iunie 2004. Noi suntem in grafic aici, nu avem o problema si asta trebuie s-o explice liberalii in...
Dl. Adrian Nastase: Acum trebuie facuta si o scrisoare din partea negociatorului-sef, din partea ministrului Integrarii, trebuie sute de scrisori acum, care sa plece pe directia asta, catre grupul nu stiu care, catre grupul nu stiu unde, deci trebuie o informare permanenta. Nu putem sa stam doar sa asteptam ce fac ei acolo. Trebuie o actiune foarte dinamica acum pe zona Parlamentului. Pe zona Comisiei nu avem probleme deosebite, dar grupurile parlamentare si Comitetul mixt de la noi...
Dl. Viorel Hrebenciuc: Colegiul mixt... adica recomandarile la capitol sunt... nu am avut o problema si toti, si italienii si nemtii... Ei ies acuma...
Dl. Miron Mitrea: O sa va arat sa vedeti ce ne-a facut cu ISPA. Au zis patru puncte, patru am facut, am ajuns la 25, le facem pe astea 25, o sa ceara 50. Ei incearca sa... si are dreptate, daca stam, o luam.
Dl. Adrian Nastase: Corect.
Dl. Vasile Puscas: Domnule presedinte, Oslenberg (Oostlander - n.red.) vineri seara a depus amendamentul. Il aveti in fata.
Dl. Adrian Nastase: Da.
Dl. Vasile Puscas: Pana maine la 12,00 se mai depun amendamente, dar el a fost inregistrat. In dimineata asta am verificat si la Secretariatul Comisiei de Politica Externa.
"Oamenii astia trebuie luati
prin capitale"
Dl. Adrian Nastase: Dar de ce nu spune nimeni ca el este de fapt raportor pentru Turcia? De ce nu explica nimeni ca de fapt interesul lui este de a bloca Romania pentru ca nu se poate face o discutie cu Turcia? De ce aceste lucruri pe care voi le stiti foarte bine nu le dati si pe astea la presa, ca presa sa aiba cu ce sa se joace, ca sa inteleaga jocul lui Oostlander? Sa merg eu sa fac briefing-urile astea, sa le dau pe sub masa aceste informatii pe care le stiti si de la serviciile de informatii si de la Externe si de la voi si de la Comanescu? Stie cineva ca Oostlander de fapt este raportorul pentru Turcia si nu pentru Romania si ca de fapt acolo e o miza foarte importanta? Sunt niste lucruri pe care trebuie sa le discutati si cu tipii aia si date informatiile astea la presa, in asa fel incat sa se inteleaga de fapt miza acestor actiuni.
Dl. Viorel Hrebenciuc: Ar trebui...
Dl. Adrian Nastase: Exact. Nu, dar trebuie explicat, pentru ca opinia publica trebuie luata alaturi de noi.
Dl. Vasile Puscas: Da, vom face, domnule presedinte, insa cred eu ca in perioada asta care vine, pana pe 17-18, este vorba sa se devanseze reuniunea Comitetului de Relatii Externe. Pana atunci, totusi cred ca trebuie sa se lucreze la nivel de Comisie de Integrare, Comisie de Politica Externa, cu colegii din Parlament, pentru ca este o treaba parlamentara. Eu ma duc miercuri, vom fi acolo, se discuta, dar este una cand este executivul. Astazi termin un Progress raport pe capitole, le trimit la toti parlamentarii din Comisia de Politica Externa.
Dl. Adrian Nastase: In mod categoric, Comisia de Integrare trebuie sa lucreze acuma in fiecare ora.
Dl. Viorel Hrebenciuc: Comisia de Integrare acum este vazuta intr-un anumit fel. Ea are doua actiuni anuale, care sunt in Comisia mixta Romania-Uniunea Europeana. Recomandarile sunt perfecte. Nu am avut nici un fel de scandal, sunt vazute si de dv., nu am o problema la recomandari. Pasul urmator si acuma este bine ca este si discutia asta, noi, cei care eram la Bruxelles, nu suntem in aceeasi formula cum e la Consiliul Europei, domnule presedinte. Abia in acest an ne-am propus acest lucru si biroul permanent a fost de acord sa ne punem oamenii pe comisii, sa fim tot timpul la curent cu tot ce se intampla. Noi aici nu mergeam decat de doua ori, trei zile la Bruxelles si trei zile avem parlamentari europeni aici. In rest, noi nu mai avem nici o legatura cu Parlamentul European. Am luat aceasta decizie sa fim ca la Consiliul Europei, sa impartim lumea pe comisii ca, intr-adevar, sa fim informati.
Dl. Adrian Nastase: Bun, dar eu vorbesc acuma de altceva, de acest moment specific. Corespondentul grupurilor parlamentare nu este Guvernul, este Comisia mixta...
Dl. Viorel Hrebenciuc: Da, o sa actionez.
Dl. Adrian Nastase: De la care ar trebui trimise astazi cateva zeci de scrisori in care spuneti, domnule, uite, am facut astea, am luat Progress raport de la minister, am luat nu stiu ce de la ministerul nu stiu care, am trimis aici. Tu sau cine trebuie semneaza scrisorile astea...
Dl. Viorel Hrebenciuc: Da.
Dl. Adrian Nastase: Bun, dar este un moment...
Dl. Viorel Hrebenciuc: Eu accept in prima faza ca prima problema, intr-adevar, este grupul liberal, asta e problema mea acuma.
Dl. Adrian Nastase: Nu mai e vorba de asta. Nu mai este, pentru ca amendamentul ca atare este inregistrat.
Dl. Vasile Puscas: Este inregistrat.
Dl. Adrian Nastase: In acest moment problema este...
Dl. Viorel Hrebenciuc: Pentru 19 era comisia lui Van der Broek (Van den Broek, euro-parlamentar olandez - n.red.), il stim bine, il stim toti, v-ati intalnit si dv. cu el. Eu ma duc acolo, nu am o problema sa fac lobby la toate... de politica externa.
Dl. Adrian Nastase: Este vorba de demersuri, este vorba de contacte personale, este vorba de tot ce inseamna. Oamenii astia trebuie luati prin capitale. Ministerul de Externe va trebui sa dea prin ambasadori pe parlamentarii respectivi.
Dl. Viorel Hrebenciuc: Domnule presedinte, am mai facut actiunea asta. O s-o fac, nu am o problema. (...)
Pascu recomanda folosirea "serviciilor"
Dl. Ioan Mircea Pascu: Si eu vreau sa verific numai daca intelegerea e corecta si chiar ar fi bine de verificat cu oamenii nostri de la servicii si asa mai departe. Am impresia ca totusi jocul e mult mai adanc. El nu este conjunctural. Aceasta chestiune vine si spune asa, domnule, daca noi cream probleme pe relatia cu Romania, putem sa motivam amanarea Turciei. Miza e Turcia. La sfarsitul acestui an, Uniunea Europeana trebuie sa ia o decizie definitiva cu Turcia, continua, ii baga in negocieri sau nu. E o decizie extrem de importanta si, ca atare, noi suntem alibiul pentru treaba asta. Cei doi au lansat aceasta chestiune stiind ca in anul electoral in Romania, inevitabil, se va crea o mare problema interna pe aceasta chestiune. Eu cred ca ar fi nevoie pe plan intern de o discutie la cel mai inalt nivel - si asta esti tu - cu sefii de partide, adica, domnule, cu Stolojan, cu cine mai este, daca reprezinta el Alianta, cu cativa sefi de partide si spus, fratilor, vedeti la ce anchiesati ca, pana la urma, faceti un joc al altora impotriva noastra.
(...)
Dl. Ioan Mircea Pascu: A doua chestiune. Dupa parerea mea, cred ca ar fi nevoie de o discutie totusi transanta si strategica cu liderii mai mari din Uniunea Europeana, adica, domnule, nu se poate face un joc prin care lasa, sacrificam Romania, vedem ce iese cu Romania ca sa scapam de Turcia. Cred ca un asemenea joc n-ar...
Dl. Adrian Nastase: Puiu, sunt doua dimensiuni diferite. Nu discutam aici despre Comisie si despre zona executiva. Suntem pe zona parlamentara, unde sunt jocurile complexe din fiecare tara si din grupurile parlamentare. Verheugen a spus foarte clar niste lucruri, deci din punctul de vedere al Comisiei noi nu avem ce sa discutam acuma si asta este unul dintre argumentele noastre in relatia cu parlamentarii si Vasile stie foarte bine sa marcheze aceste chestiuni in materialele care se vor face. (...)
Dl. Adrian Nastase: Berlusconi ar fi cel mai bun, pentru ca a vrut s-o schimbe pe madame Nicholson din postul de vicepresedinte de la Comisie.
Dl. Ioan Mircea Pascu: Ideea este ca, chiar daca ne descurcam noi cu Romania, dar utilizam acuma Romania pentru chestia cu Turcia si pe urma ne descurcam noi cu Romania. Ei, nu e asa de simplu.
Dl. Adrian Nastase: Lucrurile sunt foarte complicate, pentru ca sunt si pe o baza personala. De ce s-a suparat madame Nicholson pentru adoptiile cu Italia si nu pentru adoptiile cu Spania, de exemplu? De ce, pentru ca Berlusconi a vrut sa puna pe cineva in locul ei si este o batalie pentru postul de vicepresedinte. In plus, sunt foarte multi cei care stiu ca nu vor mai fi - la fel ca la noi - pe listele pentru Parlamentul European si incearca sa se legitimeze acum (la alegerile europene din vara, Emma Nicholson a fost realeasa ca euro-parlamentar - n.red.). Nici Oostlander nu va mai fi pe liste, nici Velzer, nu mai sunt candidati. Sunt niste chestiuni foarte delicate pe care nu ai cum sa le explici foarte bine si in plan intern, dar povestea cu Turcia poate fi explicata, cum sa spun, nu de mine, dar sunt o multime de alti tipi de la noi care ar putea sa stie lucrurile astea si sa le transmita la presa, sa-si foloseasca totusi cunostintele pe aceasta perioada. Eu cred ca este foarte important. Da. (...)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.