Istorici si politicieni din Scotia au inceput o campanie pentru reabilitarea lui Macbeth, sustinand ca acesta a fost, pe nedrept, transformat intr-un personaj negativ de catre dramaturgul William Shakespeare, relateaza "Daily Telegraph". Aceasta tent
Istorici si politicieni din Scotia au inceput o campanie pentru reabilitarea lui Macbeth, sustinand ca acesta a fost, pe nedrept, transformat intr-un personaj negativ de catre dramaturgul William Shakespeare, relateaza "Daily Telegraph". Aceasta tentativa de cosmetizare a imaginii regelui scotian, care este considerat de catre cei mai multi un criminal odios si al carui nume a devenit sinonim cu ghinionul, este determinata de aniversarea a 1000 de ani de la moartea acestuia.
Totul a inceput dupa ce un grup de istorici de renume a reusit sa convinga mai multi membri ai Parlamentului Scotian sa semneze o motiune prin care se solicita sa fie recunoscute, in mod oficial, meritele regelui Macbeth. Sustinatorii acestuia pretind ca adevarata personalitate a lui Macbeth a fost "asasinata" de Shakespeare, care l-a descris in piesa sa drept un tiran absolut, asupra caruia a avut o influenta fatala sotia sa dominatoare, Lady Macbeth. Expertii spun ca, dimpotriva, Macbeth a condus cu intelepciune o Scotie prospera si a incurajat in permanenta raspandirea crestinismului. "Versiunea shakespeariana a vietii lui Macbeth nu este altceva decat o iluzie, o inventie".
Motiunea are sustinerea a 20 dintre parlamentarii scotieni, in vreme ce grupului de istorici i s-a alaturat si reputatul profesor american John Beatty, de la Universitatea din New York, care vrea ca 2005 sa fie declarat "Anul Macbeth". Acestia doresc ca lumea sa stie ca in realitate, spre deosebire de piesa de teatru, Macbeth nu l-a ucis pe Regele Duncan in somn. Ei mai spun ca Macbeth a ucis, intr-adevar, cativa dintre rivalii sai la tronul Scotiei, dar acest lucru s-a intamplat in timpul Bataliei de la Moray, in 1040, pe care a castigat-o, reusind apoi sa domneasca vreme de 17 ani, o perioada relativ indelungata pentru inceputurile Evului Mediu. In plus, faptul ca, pe parcursul celor sase luni cat a lipsit din tara pentru a efectua un pelerinaj la Roma, nu a existat nici cea mai mica tentativa de a-l rasturna de pe tron, sugereaza faptul ca in regatul sau era stabilitate si ca Macbeth se bucura de mult respect din partea supusilor sai. "Unul din primele sale necrologuri descrie domnia sa drept "anotimpul fertil" iar prin aceasta expresie se intelege ca era hrana din belsug iar poporul sau era fericit, asadar Macbeth era considerat un rege de succes", spune Ted Cowan, profesor de istorie in cadrul Universitatii din Glasgow.
"Este imposibil sa acceptam ca reala varianta unui rege tiranic care era urat de supusii sai, asa cum este descris in piesa lui Shakespeare. Nu exista nici cea mai mica dovada istorica in acest sens", spune, la randul lui, James Fraser, de la catedra de Istorie a Universitatii din Edinburgh. Istoricii spun ca imaginea lui Macbeth, asa cum este conturata de catre Shakespeare, a fost inventata de catre trubadurii scotieni, care se aflau sub patronajul unui membru al familiei regale. Nemultumiti, trubadurii au inceput sa raspandeasca diverse neadevaruri la adresa regelui scotian. Asadar, Shakespeare s-a bazat pe aceste surse in momentul in care a inceput sa lucreze la piesa sa, care starneste temeri puternice in inimile actorilor si care a fost botezata de catre acestia "Piesa Scotiana". Blestemul lui Macbeth a lovit de mai multe ori. In 1937, legendarul Laurence Olivier a fost pe punctul de a fi strivit de catre o piesa masiva de decor, care s-a prabusit pe scena teatrului. Printre actorii celebri care au interpretat rolul lui Macbeth s-au mai numarat Orson Welles, care a semnat si regia in 1948 pentru adaptarea cinematografica a piesei, si Peter O'Toole, care a interpretat rolul principal intr-o productie descrisa ulterior drept cea mai proasta punere in scena a piesei. "Shakespeare a fost mai degraba preocupat sa creeze o drama, decat de adevarul istoric sau de descrierea personajului real", a tinut sa precizeze profesorul Stanley Wells, directorul centrului Shakespeare din Stratford, locul in care s-a nascut si a murit marele dramaturg. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.