Ministrul de stat Adriean Videanu a atras ieri atentia asupra unor goluri financiare uriase lasate de fosta guvernare. Acest fapt ar putea determina scumpirea anumitor produse, a admis ministrul de stat. El a recunoscut ca majorarea preturilor la une
Ministrul de stat Adriean Videanu a atras ieri atentia asupra unor goluri financiare uriase lasate de fosta guvernare. Acest fapt ar putea determina scumpirea anumitor produse, a admis ministrul de stat. El a recunoscut ca majorarea preturilor la unele produse incepand cu luna aprilie este unul dintre scenariile care sunt discutate in prezent de Cabinetul Tariceanu cu FMI. "Sunt scenarii, in momentul de fata, pe care le discutam cu FMI, dar cea mai mare problema pe care o avem astazi este faptul ca am identificat anumite goluri lasate de fosta guvernare, goluri uriase care, in mod normal, nu trebuiau sa existe", a afirmat Videanu, precizand ca s-a descoperit ca salarii in valoare de 10.000 de miliarde lei sunt nebugetate. "Mai este un gol de venituri la accize, de aproape 7000 de miliarde, data fiind constructia incorecta a bugetului, pe un curs de 42.500 fata de 39.000 cat anticipa Banca Nationala la acea vreme. Ne-am trezit cu acest gol de venituri pentru care va trebui categoric sa gasim solutii", a mai aratat Videanu. El a subliniat si ca deficitul de cont curent este "mult mai mare" decat valoarea anuntata de fosta guvernare, de aceea se incearca identificarea de solutii.
Acordul cu FMI, in coada de peste
"Romania are nevoie sa semneze memorandumul de politici suplimentare cu FMI in cadrul acordului stand-by si gandim, impreuna cu toti factorii implicati, solutiile de care avem nevoie", a completat ministrul de stat.
Adriean Videanu nu a mai fost atat de sigur in privinta datei la care Executivul ar urma sa semneze acordul stand-by cu FMI. El a precizat ca autoritatile romane au toata disponibilitatea de a semna acest acord. "Din acest punct de vedere suntem in proces de evaluare a tuturor posibilitatilor, inclusiv a celor amintite in presa", a conchis Videanu.
Tanasescu jubileaza
In replica, fostul ministru de Finante, deputatul PSD Mihai Tanasescu, a declarat, pentru Mediafax, ca Videanu incearca sa gaseasca vinovati pentru viitoarele majorarari ale taxelor si impozitelor. "Videanu nu face decat sa arunce vina in legatura cu masurile dure pe care Guvernul este nevoit sa le ia prin majorarea accizelor si altor taxe, poate si inghetarea salariilor in acest an, pentru a acoperi minusurile de venituri rezultate dupa aplicarea cotei unice, de 32.000 de miliarde de lei", a declarat Tanasescu. Potrivit acestuia, majorarile salariale medii in sectorul bugetar au fost limitate la 12% in anul 2005. Exceptie au facut functionarii publici si medicii, unde majorarea a fost stabilita la 18%, cu conditia renuntarii la angajarea a 10.000 de persoane in cursul acestui an. "Cheltuielile au fost bugetate si integral acoperite, cu conditia sa nu mai fie angajari de personal", a spus Tanasescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.