OBLIGATIUNI. Finantele au vandut, pentru prima data, obligatiuni cu dobanda fixa pe termen de cinci ani. Valoarea lor a fost de 400 de miliarde de lei, iar rata dobanzii de 7,9% pe an. O alta premiera a fost faptul ca dobanda acordata de Ministerul F
OBLIGATIUNI. Finantele au vandut, pentru prima data, obligatiuni cu dobanda fixa pe termen de cinci ani. Valoarea lor a fost de 400 de miliarde de lei, iar rata dobanzii de 7,9% pe an. O alta premiera a fost faptul ca dobanda acordata de Ministerul Finantelor Publice pentru emisiunile de titluri de stat lansate pe piata bancara a scazut sub nivelul de 10%. Pentru obligatiunile cu termen de doi ani, dobanda a fost de 8,9%. Trezoreria statului a vandut obligatiuni in valoare totala de 1.000 de miliarde de lei.
RAMBURSARE. Continua controversele privind asa-numita renationalizare a celor mai importante active ale fostului gigant petrolier rus Yukos. Bancile cer inapoi credite de 540 de milioane de dolari, care au fost garantate cu livrarile de petrol ale unei filiale a Yukos, pe care statul rus a scos-o la licitatie pentru a-si recupera creantele bugetare. Potrivit Financial Times, Rosneft, compania de stat care a ajuns in posesia filialei Yuganskneftegas, negociaza cu creditorii.
MAJORARE. Capitalul social al Rompetrol Rafinare - Petromidia (foto) va fi majorat cu peste 3.635 miliarde de lei (circa 127 de milioane de dolari) pana la nivelul de 21.099 miliarde de lei. Suma maxima a majorarii de capital era stabilita la 150 de milioane de dolari, din care 112,6 milioane de dolari reprezinta valoarea societatii Rompetrol Downstream, divizia de distributie a grupului, care urmeaza sa fie preluata de Petromidia. De altfel, cu echivalentul acestei sume a subscris una din companiile Grupului Rompetrol, prin compensarea creantei rezultate din preluarea de catre Petromidia a lantului de benzinarii ale societatii Rompetrol Downstream.
PERSPECTIVE. Marile companii petroliere ale lumii au profitat din plin, anul trecut, de pe urma cresterii preturilor petrolului. Gigantul american Exxon Mobil a anuntat un profit-record de 25,3 miliarde de dolari, Chevron Texaco a obtinut, in trimestrul IV, 3,44 miliarde de dolari (dublu fata de aceeasi perioada a anului 2003), iar Shell a raportat profit de 17,59 miliarde de dolari pentru 2004, potrivit BBC News. Expertii cred insa ca nu este sigura continuarea acestor cresteri, fiind probabil ca factorii geopolitici care au dus la scumpirea titeiului sa se schimbe.
Grupaj realizat de Adrian N. Ionescu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.