Masonii din Romania sarbatoresc maine 125 de ani de la infiintarea Marii Loji Nationale (MLNR). Dar ce este astazi masoneria? Putine organizatii au reusit vreodata sa starneasca atatea controverse. Sa nasca atatea legende. Si atatea patimi.
Uni
Masonii din Romania sarbatoresc maine 125 de ani de la infiintarea Marii Loji Nationale (MLNR). Dar ce este astazi masoneria? Putine organizatii au reusit vreodata sa starneasca atatea controverse. Sa nasca atatea legende. Si atatea patimi.
Unii cred ca masoneria conduce lumea. Altii sustin ca si-a pierdut orice putere, devenind un fel de joc de societate desuet si lipsit de substanta. Unii cauta in spatele vechilor ritualuri semnele unor milenare conspiratii universale. Altii privesc ritualurile cu ironie, amuzandu-se de parada de sortulete, colane si bandiere. Primii citeaza apartenenta la masonerie a nenumarati sefi de stat, politicieni de prim rang, conducatori de armate, bancheri sau formatori de opinie. Ceilalti arata, tavalindu-se de ras, spre cativa dintre "initiatii" de data recenta, carnatari si sefi de piete, fosti securisti de provincie deveniti intreprinzatori particulari, agramati si doldora de dosare penale.
Ca de obicei, adevarul este undeva la mijloc. Spre dezamagirea amatorilor de senzational, masoneria nu a fost niciodata atat de omnipotenta cum le-ar placea unora sa creada. Chiar daca a influentat uneori istoria, nu a condus lumea. De fapt, masoneria nu a fost niciodata o organizatie monolitica si perfect coerenta. Au existat intotdeauna centre de putere care si-au disputat sfere de influenta, avansand deseori obiective contradictorii. A existat o masonerie de stanga si o masonerie de dreapta. Una regulara si una neregulara (atee). Au aparut rivalitati si schisme. Istoria Ordinului nu este nicidecum lineara. Extrem de interesanta, ea nu are nimic de-a face cu bazaconiile caznite de prin brosurelele conspirationiste, care amesteca masoneria cu Graalul, giulgiul din Torino, preotii lui Osiris, Atlantida si cartile de tarot. Nu cred ca multa lume poate lua in serios asemenea fantasmagorii. Desi, am cunoscut cativa "templieri" care se purtau de parca Jacques de Molay in persoana le soptise la ureche tainele Templului lui Solomon...
Cele mai tenace acuzatii aduse masoneriei se leaga insa de relatiile Ordinului cu Biserica crestina. Unii vorbeasc chiar de "satanism", altii doar de un "complot sionist". Radacinile acestor aiureli trebuie cautate in ostilitatea Vaticanului fata de o organizatie care propovaduieste "fratia universala" intre oameni, indiferent de confesiunea religioasa. Sa ne amintim ca nici astazi Sfantul Scaun nu a renuntat, oficial, la teza potrivit careia numai catolicii se pot mantui. Masoneria - care considera drept texte sacre deopotriva Evangheliile, Tora si Coranul - a facut, de-a lungul secolelor, obiectul mai multor bule papale de excomunicare. Si apoi, Vaticanul nu putea admite posibilitatea "perfectionarii spirituale" in afara bisericii. La inceputul secolului XX, si Patriarhul Ortodox al Greciei s-a pronuntat impotriva masoneriei, invocand exact aceleasi motive. Astazi, aceste argumente par anacronice. Totusi, suspiciunea fata de "anticrestinismul" masoneriei persista.
De cele mai multe ori, in spatele campaniilor de demonizare a Ordinului masonic se aflau motive politice clare. Masoneria a fost scoasa in afara legii si persecutata de majoritatea dictaturilor, fie ele de stanga sau de dreapta. In Romania, foarte putini "frati" au supravietuit celor 45 de ani de "adormire" comunista.
Astazi, masoneria a devenit de "bon ton" in Romania. Un adevarat magnet pentru arivistii de toate soiurile. De mai mica sau mai mare anvergura. Prezenta celor mari ii atrage pe cei mici. Politicieni, generali si prosperi oameni de afaceri populeaza lojele bucurestene. Multi dintre ei sunt probabil fascinati de ideea de club elitist, de aura "aristocratica" a masoneriei. Se potriveste cu elegantele costume Armani, cu pustile de vanatoare si colectiile de arta. Li se pare ca, in sfarsit, au intrat si ei in "lumea buna". Ciocoiasii de rangul doi se inghesuie la initieri pentru a se "infrati" cu cei din linia intai. Cu cei care au reusit. Cu cei care sunt "pe val". Pragmatici pana la cinism, nu au nici o inclinatie spre ezoterism. Nu si-au pus nici o clipa problema perfectionarii spirituale, pe care au considerat-o incheiata din momentul in care au invatat tabla inmultirii. Adora, insa, sa-si etaleze insignele si colanele aurite si sunt disperati sa-si faca relatii.
Invazia de oportunisti risca sa compromita masoneria romana mai mult decat orice teorie conspirationista. Risca sa alieneze adevarata elita. Elita spirituala, nu pe cea a coruptiei si ostentatiei. Adevaratii masoni risca sa devina o minoritate. Si ar fi pacat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.