Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Celea, si-a motivat ieri demisia inaintata miercuri drept "pur tehnica" si a precizat ca nu a fost vorba de vreo ingerinta politica. In opinia sa, actuala conducere a MS nu a promovat an
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Celea, si-a motivat ieri demisia inaintata miercuri drept "pur tehnica" si a precizat ca nu a fost vorba de vreo ingerinta politica. In opinia sa, actuala conducere a MS nu a promovat anumite acte normative, consecinta acestui fapt fiind blocarea sistemului. Celea s-a referit la programele si subprogramele nationale de sanatate; la aprobarea normelor metodologice privind aplicarea contractului-cadru si la documentele referitoare la autonomia CNAS. "Pentru 2005 s-a cerut de catre CNAS o finantare in suma de 92 de mii de miliarde lei si au fost repartizate 72 de mii de miliarde lei. Pentru ca activitatea sa se desfasoare in conditii bune pana la sfarsitul anului s-ar impune o suplimentare cu aproximativ 16 mii de miliarde lei", a spus Celea, adaugand ca in acest an trebuie platite 4400 de miliarde de lei, datorii ale trimestrului IV 2004 la medicamente. Peste nivelul de contract la medicamente s-au mai cheltuit 3175 de miliarde de lei in 2004, care trebuie platite in 2005. In acest an pentru medicamente s-au repartizat 12.000 de miliarde de lei. Nu in ultimul rand, Celea a precizat ca are informatii ca la nivelul unor judete, precum Alba, Suceava, Neamt, Gorj, Teleorman, Botosani si posibil Arges, se fac presiuni din partea prefecturilor ca presedintii caselor judetene sa demisioneze. In multe alte situatii, in opinia lui Celea, noii prefecti nu cunosc modul de finantare al caselor si isi permit sa emita cereri legate de modul de organizare al licitatiilor. "Nu gasesc firesc sa se raspunda unor deziderate politice, intrucat ne aflam intr-o zona depolitizata. Peste 80% dintre presedintii de case judetene au trecut de doua guvernari, sunt supraspecializati si nu trebuie sa fie supusi nici unei presiuni policite", a declarat Celea.
Cinteza accepta
Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza a precizat ieri ca, in urma discutiilor avute cu premierul Calin Popescu Tariceanu, acesta din urma considera ca poate fi acceptata demisia lui Cristian Celea. Cinteza a motivat intarzierea aparitiei normelor pentru punerea in aplicare a prevederilor contractului-cadru, prin necesitatea revizuirii unor aspecte extrem de importante: ambalatoriul de specialitate si medicina de familie; evaluarea exitentei centrelor de referinta, impactul lor asupra centrelor regionale, legalitatea acestora si concurenta; cererea Colegiului Farmacistilor ca licitatiile, atribuirile sau negocierile pe piata medicamentelor sa se faca prin licitatii deschise, pentru o mai buna transparenta si crearea posibilitatii de a putea cumpara sau inchiria de catre bolnavi, in conditii avantajoase, de dispozitive medicale precum carucioare de mers sau aparate de oxigen la domiciliu. In ceea ce privesc programele nationale, potrivit lui Cinteza, distributia bugetara pentru acestea a fost reanalizata; iar problema autonomiei CNAS ramane un deziderat ce va fi dus la indeplinire in cursul acestui an, pentru perioada imediat urmatoare fiind insa nevoie de o stransa conlucrare intre Casa si minister. Ministrul a recunoscut faptul ca bugetul Sanatatii este nesatisfacator, intr-o "situatie de subfinantare cronica", insa nu se pune problema unui colaps in sistemul medical. Cinteza a spus ca problemele vor fi rezolvate prin acte aditionale, platile urmand sa se faca la fel ca pana acum, in limita finantarii de 8,33%.
In problema legata de atitudinea unor prefecti la adresa sefilor de case judetene, Cinteza a declarat ca nu are amanunte despre aceste posibile demersuri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.