Presedintele SUA, George W. Bush a abordat, in cadrul discursului anual despre Starea Natiunii, sustinut, miercuri seara, in fata Camerelor reunite ale Congresului, probleme internationale si interne prioritare in agenda pe 2005 a vietii americane. D
Presedintele SUA, George W. Bush a abordat, in cadrul discursului anual despre Starea Natiunii, sustinut, miercuri seara, in fata Camerelor reunite ale Congresului, probleme internationale si interne prioritare in agenda pe 2005 a vietii americane. Dupa cum era de asteptat, problematica externa a avut ca dominante lupta impotriva terorismului, Irakul si conflictul israelo-palestinian, iar referirile la aspecte interne au vizat, in cea mai mare parte, reforma sistemului de pensii.
In privinta Irakului, George W. Bush considera ca noua situatie politica creata de alegerile din 30 ianuarie a deschis o noua faza a misiunii SUA in aceasta tara. Seful Casei Albe a respins, totusi, ideea de a stabili un "calendar artificial" al retragerii trupelor SUA, argumentand ca un asemenea demers "ar incuraja teroristii si i-ar face sa creada ca americanii isi pierd rabdarea". George W. Bush si-a exprimat optimismul nu numai in privinta evolutiei situatiei din Irak, ci si fata de viitorul Orientului Mijlociu. "Scopul celor doua state democratice, Israel si Palestina, traind alaturi in pace, le este la indemana, iar America le va ajuta sa-si atinga acest obiectiv", a declarat seful executivului american.
In acest context, el a anuntat acordarea unui ajutor de 350 milioane de dolari pentru sustinerea reformelor politice, economice si securitare ale palestinienilor. Bush a facut apel, de asemenea, la Arabia Saudita si Egipt sa se angajeze in reforme democratice, pentru a consolida, astfel, eforturile americane de a "promova pacea si stabilitatea in marele Orient Mijlociu", evocand "un arc ce merge din Maroc pana in Iordania si Bahrein".
Americanii, sfatuiti sa faca economii pentru pensie
Presedintele american a asigurat de sustinerea SUA pe "iranienii care isi vor libertatea". El nu a precizat, insa, sub ce forma se va manifesta aceasta sustinere. Bush a criticat dur regimul de la Teheran, acuzand ca "Iranul ramane astazi cel mai mare sponsor al terorismului - construind arme nucleare in vreme ce ii lipseste de libertate pe locuitori". Statele Unite ale Americii vor ramane "in ofensiva" impotriva terorismului pana la castigarea luptei, a afirmat Bush.
In abordarea problemelor interne, presedintele i-a sfatuit pe americanii cu varste sub 55 de ani sa inceapa sa-si constituie economii in conturi private pentru pensie atentionand ca, "daca nu se face nimic, sistemul pensiilor de indreapta spre faliment".
George W. Bush si-a reiterat intentia de a "scadea permanent impozitele", si a reamintit ca obiectivul major ramane acela de a "reduce la jumatate deficitul pana in anul 2009".
In discursul sau, presedintele Bush s-a pronuntat pentru un amendament la Constitutia SUA privind interzicerea casatoriei intre persoanele de acelasi sex, criticandu-i pe magistratii care au autorizat, in anumite state, uniuni homosexuale. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.